Testarea în masă este lipsită de sens. Slovacia a pariat pe această strategie, dar epidemia accelerează din nou

Testarea în masă este lipsită de sens. Slovacia a pariat pe această strategie, dar epidemia accelerează din nou

„Am pierdut lupta pentru utilizarea testării în masă ca alternativă la izolare”, a declarat miercuri premierul slovac Igor Matovic. Pariul de a testa întreaga populație nu a reușit să oprească epidemia, care este în creștere în statul est-european, obligând guvernul să ia măsuri stricte. Operațiunea, comparată cu „debarcarea din Normandia” de către Matovic, a fost ambițioasă: 3,6 milioane de persoane au fost testate într-un weekend de la începutul lunii noiembrie, sau două treimi dintre locuitori.

Pentru a face acest lucru, peste 45.000 de medici, soldați și voluntari au fost mobilizați în aproape 5.000 de centre. Slovacii au avut un puternic stimulent pentru a participa, deoarece, de exemplu, angajatorii au fost obligați să solicite angajaților un certificat care să demonstreze că sunt negativi. Rezultat: 38.000 de cazuri pozitive. Costul operațiunii: 100 de milioane de euro. Dar, după o scurtă pauză, curba infectărilor a început să crească din nou.

 O operațiune criticată în Marea Britanie, în plin Brexit

„Testele sunt bune pentru a ne face o idee despre răspândirea virusului la un moment dat, dar numai adaptarea comportamentului este cel care face posibilă lupta împotriva epidemiei”, explică Éric Billy, cercetător în imuno-oncologie la Strasbourg și membru al colectivului „De partea științei”, care a studiat situația slovacă. Probabil a existat un prim impact, deoarece pozitivii au rămas acasă, dar dacă nu îi ajutăm să se izoleze cu adevărat, asta nu are decât „un efect temporar și efectul este observat în prezent”.

În Marea Britanie, rezultatele operațiunilor masive de testare par, de asemenea, neconcludente. Premierul Boris Johnson a prezentat Operațiunea Moonshot, al cărei obiectiv este de a testa în cele din urmă întreaga populație engleză. Un oraș pilot, Liverpool, a fost ales pentru a evalua beneficiile unei astfel de campanii. În noiembrie, aproape 120.000 de rezidenți au avut acces la testele antigenice și 1.100 au fost testați pozitiv.

Operațiunea este însă puternic criticată de mulți cercetători din Marea Britanie, care denunță lipsa de transparență a protocolului aplicat.

Efectul periculos al persoanelor care dau rezultate negative și apoi devin mai puțin vigilente

Toți observă că declinul curbei contaminărilor locale a început în octombrie, probabil datorită izolării foarte stricte impuse în Liverpool. Potrivit acestora, este imposibil să se măsoare efectul real al acestei acțiuni preventive.

O altă critică este costul colosal al campaniei la nivel național, estimat la 100 de miliarde de lire sterline, în timp ce specialiștii nu au reușit în ultimele zile să convingă guvernul britanic să investească în monitorizarea și izolarea contactelor. În cele din urmă, oamenii de știință se tem că persoanele care dau rezultate negative vor coborî garda și se vor infecta mai ușor.

Sursa: Le Journal du Dimanche

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook