Ion Alexie propune un nou plan de tratament al bolnavilor Covid și recomandă strategia pentru abordarea valului 5

Ion Alexie propune un nou plan de tratament al bolnavilor Covid și recomandă strategia pentru abordarea valului 5

„Pacienții Covid aflați în izolare la domiciliu nu mai pot fi abandonați timp 14 zile, așa cum se întâmplă în prezent, fără să fie monitorizați la cel mai înalt nivel clinic. Trebuie făcute eforturi în acest sens. Țelul este ca acești pacienți să fie tratați acasă cât mai bine și să se evite spitalizarea lor pe cât posibil”, spune medicul infecționist Ion Alexie.

El propune un plan de tratament al pacienților Covid, dar și o metodă prin care România să fie pregătită pentru valul 5.

ÎN AMBULATOR:

1.Imediat ce un pacient a fost testat pozitiv pentru Covid-19, trebuie să meargă imediat la un laborator (purtând mască), unde să i se recolteze probe de sânge uzuale, pentru a-și afla starea generală de sănătate: funcția renală, funcția hepatică, hemograma completă, CRP (proteina C reactivă, să se observe nivelul de inflamație din corp) și DD (D dimerul pentru a se stabili riscul de microtrombi care pot apărea la unii pacienți Covid).

Rezultatele analizelor vor fi folosite de medici, care vor monitoriza pacienții izolați acasă. În cazurile în care pacienții vor avea nevoie de antivirale sau alte medicamente care pot afecta funcția hepatică sau renală, cunoscând aceste analize, medicii vor putea decide dozajul corect.

2.După ce au fost testați pozitiv, pacienții trebuie evaluați imediat de medicii de familie care, în funcție de factorii de risc pot decide dacă este indicat sau nu un tratament cu anticorpi monoclonali Regeneron (sau alți anticorpi, dezvoltați de alte companii).

3.Pacienților li se va face o fișă medicală electronică, pe baza CNP-ului la care vor avea acces cadrele medicale care vor monitoriza pacienții pe timpul pandemiei. După fiecare convorbire cu pacienții, personalul medical va menționa în această fișă medicală electronică caracteristicile pacientului (pulsul și saturația de oxigen din sânge, măsurate cu Puls Oximetrul).

Se va menționa în câteva fraze cum se simte pacientul și ce simtome are. La următoarea convorbire cu pacientul, cadrul medical care accesează fișa medicală electronică va citi notele anterioare de pe calculator și va putea decide dacă starea pacientului se îmbunătățește, dacă acesta este stabil sau se deteriorează și dacă necesită o evaluare la UPU. În acest caz, medicul va trimite o ambulanță la domiciliul pacinetului, pentru transfer la UPU.

4.Cel mai important lucru pentru monitorizarea pacienților este măsurarea oxigenării sanguine și ar trebui ca pacienților să li se dea un Puls Oximetru care le-ar putea salva viața și care îi va ajuta să ajungă la timp la spital.

5.Guvernele anterioare au cheltuit multe miliarde în timpul pandemiei și acum este timpul să facă o investiție prin care să salveze vieți: ar trebui să cumpere câteva milioane de Puls Oximetre pe care să le distribuie în toate satele și comunele, în funcție de numărul de locuitori și de infectări. La fel și la orașe. După ce un pacient s-a vindecat de Covid, să returneze Puls Oximetrele, care va fi dezinfectat și refolosit de alți pacienți.

6.Pacienții monitorizați acasă trebuie să aibă acces la cadre medicale pe care să le contacteze telefonic. Trebuie înființate niște centre de acces unde vor sună pacienții și vor intra în contact cu medicii de familie, rezidenți și chiar studenți mediciniști. Toți vor avea acces la fișa medicală electronică și vor documenta conversația făcută la telefon.

Dacă studentul medicinist sau medicul rezident consideră că pacientul s-a deteriorat de la ultima conversație care este documentată, el trebuie să contacteze imediat medicul de familie (sau alt medic de gardă care poate lua o decizie), care va suna pacientul, îl va consulta telefonic și va lua o decizie asupra tratamentului sau va trimite pacinetul la UPU.

Efectuarea acestui plan trebuie să înceapă acum!

Se poate organiza o licitație pentru achiziționarea Puls Oximetrelor ieftine, din China sau alte țări.

Numai cu un astfel de plan se vor putea monitoriza, trata și stabiliza corect mulți pacienți. În acest fel se vor putea evita multe spitalizări prelungite și se vor salva multe vieți.

Presiunea pe cadrele medicale din spitale va fi mai mică și se vor economisi mulți bani, cu care vor putea fi cumpărate mai multe medicamente, materiale sanitare și se vor putea trata mai mulți bolnavi.

Pentru tratarea pacienților în ambulator, medicilor trebuie să li se dea posibilitatea să folosească toate antiviralele cu care au experiență și care sunt folosite în alte țări, până când pe piață vor apărea antivirale foarte bune, agreate de majoritatea specialiștilor.

La momentul actual, sunt folosite doar trei antivirale orale în lume, niciunul nefiind aprobat în toate țările pentru Covid-19:

1.Favipiravirul, care nu există în SUA, dar care se folosește în România.

2.Arbidolul, care nu există în SUA, dar care este folosit în unele țări.

3.Ivermectina, care există în SUA și este aprobată pentru uz uman, dar nu este aprobată pentru Covid. Medicii trebuie lăsați să decidă împreună cu pacienții lor ce antivirale să folosească în ambulator.

Strategia de utilizare a medicamentelor

-Când vor apărea antivirale noi administrate pe cale orală, cu posibilitate de tratament ambulatoriu, ele să fie incluse în preferințele medicilor, în funcție de disponibilitate, fiindcă vor fi mult mai scumpe și vor exista stocuri reduse, pentru început.

-Protocoale de tratament pot fi făcute, modificate și aplicate în funcție de disponibilitatea medicamentelor și de experiența medicilor curanți, pentru tratamentul în ambulator.

-Din nefericire, starea unor pacienți, chiar dacă sunt tratați cu cele mai bune medicamente din lume, se va deteriora și vor ajunge la spital și chiar la terapie intensivă, atât în România, cât și în toate celelalte țări din lume (inclusiv în EU și SUA). În spitale vor fi tratați în funcție de protocoalele existente la momentul respectiv și în funcție de medicamentele existente.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook