Vaccinul Novavax, dezvoltat prin metoda convențională, va fi disponibil curând în Europa, spune șeful EMA

Vaccinul Novavax, dezvoltat prin metoda convențională, va fi disponibil curând în Europa, spune șeful EMA

Șeful Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat marți că ar putea aproba în curând vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de compania americană de biotehnologie Novavax. „Vaccinul de la Novavax ar putea fi autorizat în viitorul foarte apropiat”, le-a transmis Emma Cooke miniștrilor Sănătății din UE, în timpul unei întâlniri organizate la Bruxelles.

Vaccinul Novavax, numit Nuvaxovid în Europa (Covovax în țările sudice), a demonstrat o eficacitate globală de 90% împotriva Covid-19 la sfârșitul studiilor clinice de fază 3. Sunt în curs de desfășurare alte studii pentru a evalua eficacitatea vaccinului ca doză de rapel, inclusiv un studiu de fază 2 în Statele Unite și Australia. „Rezultatele bune ale acestui studiu ne întăresc încrederea în potențialul unei doze de rapel a vaccinului NVX-CoV2373 de a oferi o protecție puternică împotriva bolii, inclusiv împotriva variantelor cunoscute și emergente”, spune Gregory M. Glenn, director de cercetare și dezvoltare la Novavax.

Spre deosebire de vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer / BioNTech, Moderna) sau adenovirus (Janssen, AstraZeneca), vaccinul Novavax folosește tehnologia convențională a proteinelor recombinate, la fel ca vaccinul Sanofi. „Vaccinurile proteice pot fi foarte interesante ca „rapel”, așa cum au demonstrat în trecut alte campanii de vaccinare, confirmă Jean-Daniel Lelièvre, specialist în vaccinare și cercetător la Inserm. Ele au, de asemenea, avantajul de a încuraja oamenii care sunt reticenți la vaccinare.” Un alt avantaj este că produsul poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 și 8°C, cea a unui frigider convențional, facilitând astfel distribuția, mai ales în țările sărace. Programul de vaccinare prevede două doze administrate la interval de 21 de zile.

Sursa: Il Messaggero

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook