Suedia alege din nou o strategie diferită și nu mai testează cetățenii vaccinați, chiar dacă au simptome specifice Covid

Suedia alege din nou o strategie diferită și nu mai testează cetățenii vaccinați, chiar dacă au simptome specifice Covid

Suedia a înregistrat o scădere bruscă a numărului de teste pozitive în luna noiembrie, în timp ce o mare parte a Europei se confruntă cu rate de infectare în creștere, după ce agenția națională de sănătate a declarat că suedezii vaccinați nu mai trebuie să fie testați, chiar dacă au simptome specifice Covid-19. Poziția agenției de sănătate este din nou criticată, pentru faptul că alege din nou o strategie diferită față de celelalte țări europene.

Numărul testelor Covid a scăzut cu 35% săptămâna trecută, comparativ cu luna anterioară.

Agenția de sănătate susține că resursele pentru testare ar putea fi utilizate mai bine în altă parte și că nu este nevoie să-i testeze pe cei care sunt complet vaccinați, deoarece au un risc scăzut de a se îmbolnăvi și există un risc mai mic să răspândească boala.

Însă decizia exact în momentul în care Europa se îndreaptă spre sezonul de iarnă, ceea ce i-a derutat pe unii oameni de știință. „Suedia este din nou în întuneric” cu privire la răspândirea și capacitatea de a rupe lanțul de transmitere, scrie presa suedeză.

Decizia ar putea fi inversată, la nevoie

„Numărul de cazuri este scăzut în Suedia, dar având în vedere cum arată situația din Europa, cred că ar fi trebuit să mai așteptăm înainte de a lua această decizie”, spune Anders Sonnerborg, profesor în virusologie clinică și boli infecțioase la Karolinska Institutet.

Oficialul Agenției de Sănătate, Sara Byfors, a susținut joi decizia, spunând că testarea va rămâne totuși la un nivel suficient de ridicat pentru a identifica tendințele și că testarea nu a detectat niciodată toate cazurile.

„Dacă vedem că răspândirea virusului crește și că devine o problemă, atunci suntem pregătiți să ne schimbam decizia”, spune ea.

Numărul spitalizărilor și al pacienților tratați în unitățile de terapie intensivă a început să crească în ultimele săptămâni, dar este încă cel mai scăzut pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, potrivit Our World in Data.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook