SUA le lasă talibanilor arme în valoare de 83 de miliarde de dolari, după retragerea din Afganistan

SUA le lasă talibanilor arme în valoare de 83 de miliarde de dolari, după retragerea din Afganistan

Echipamentele militare sofisticate cu care a fost înzestrată armata națională afgană de către forțele britanice și americane ar putea fi folosite de talibani, avertizează experții. Forțele SUA, britanice și NATO au furnizat afganilor tancuri, arme, vehicule blindate, elicoptere și echipamente de comunicații, astfel încât să poată rezista insurgenților fără ajutor occidental.

Armata Națională Afgană a fost înfrântă, iar talibanii au intrat în posesia unor cantități uriașe de echipamente militare, adesea noi, după ce soldații afgani au fugit din bazele lor.

Echipamentele menite să fie utilizate împotriva talibanilor au devenit acum parte a arsenalului lor.

Deși echipamentul este dificil de utilizat fără pregătire, întreținere și piese de schimb, talibanii ar putea primi ajutor din Pakistan sau ar putea constrânge soldații afgani să le ofere instruire, amenințându-le familiile.

Potrivit Biroului Inspectorului General pentru Reconstrucția Afganistanului, un organism al Congresului SUA, America a cheltuit 83 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea și susținerea armatei afgane și a forțelor de poliție.

NATO a furnizat materiale și echipamente în valoare de 72 de milioane de dolari doar în acest an, inclusiv aparate cu raze X pentru spitale, arme și bombe. Ultima livrare a avut loc pe 2 august.

Începând cu 2007, NATO a furnizat materiale și echipamente în valoare de 440 de milioane de dolari.

Arme și provizii în mâinile talibanilor

În ultimele săptămâni, forțele SUA au organizat misiuni aeriene repetate pentru a distruge echipamentele abandonate și pentru a preveni preluarea lor de către talibani.

Forțele SUA au dăruit armatei naționale afgane aproximativ 1.000 de vehicule Humvee. „Vor putea conduce Humvee-urile dar nu le vor putea folosi pe termen lung” spune Paul Beaver, consilier parlamentar și expert în apărare.

În plus, este puțin probabil ca talibanii să aibă cunoștințele necesare pentru a opera dispozitive tehnice sofisticate.

Deși Armata Națională Afgană s-a prăbușit „ca un pachet de cărți” înainte de a fugi, mecanicii responsabili de întreținerea elicopterelor și avioanelor de atac au dezactivat aeronavele.

„Au scos componentele [electronice] și le-au spart. Au rămas multe piese de muzeu în bazele aeriene”, spune Beaver.

„Elicopterele sunt bune pentru o vreme, dar chiar ai nevoie de cineva care să înțeleagă dinamica lor, pentru ca ele să funcționeze corect.”

Beaver avertizează că talibanii ar putea solicita ajutor din partea Pakistanului, pentru a repara echipamentele avariate.

„Pakistanul a transmis americanilor că va lucra mai degrabă cu talibanii.”

Sursa: The Telegraph 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook