Sistemul medical din România ar putea ajunge la standarde occidentale cu doar 3,65 milioane de euro anual. Reforma propusă de medicul Ion Alexie

Sistemul medical din România ar putea ajunge la standarde occidentale cu doar 3,65 milioane de euro anual. Reforma propusă de medicul Ion Alexie

Medicul infecționist Ion Alexie propune o strategie prin care sistemul medical din România ar putea ajunge la performanțe mai bune, cu o investiție minoră. Totul ar putea depinde de un plan prin care cei mai buni specialiști din țară sau străinătate să ofere, telefonic, îndrumare doctorilor din spitalele de provincie – acolo unde, de multe ori, din lipsă de experiență, pacienții sunt tratați ineficient.

„În România este criză de specialiști, mai ales în spitalele din provincie, la terapie intensivă, dar și în secțiile de boli infecțioase, cardiologie, pulmonologie, hematologie.

Cu numai 3,65 milioane de Euro anual, sistemul medical din România va deveni infinit mai bun, pentru toți românii din toate regiunile țării.

Propun o reformă urgentă a sistemului sanitar, ce poate fi aplicată chiar în timpul crizei Covid-19:

-Cei mai buni medici DE TERAPIE INTENSIVĂ, BOLI INFECȚIOASE ȘI ALTE SPECIALITĂȚI, dar și profesorii din marile centre universitare să fie de gardă, la telefon, 24 ore pe zi, 365 zile pe an, oferind expertiză tuturor medicilor din Romania în timp real. Actul medical pentru românii din toată țara va fi mult superior.

-10 medici specialiști, din 10 arii de specialitate, vor fi de gardă în fiecare zi, prin rotație și remunerați cu 1000 de Euro pe zi. 10.000 de euro pe zi – 3.650.000 de euro pe an.

-Societățile naționale de ATI, cardiologie, boli infectioase, etc., vor face lunar listele de gardă pentru specialitățile lor.

Astfel, pacienții vor fi tratați de la început mai bine și se vor evita complicatiile. Nu se vor mai face teste care nu sunt necasare, pacienții nu vor fi tratați greșit nici la Calafat, Alexandria sau Sebeș și nici în celelalte spitale de provincie. Pacienții din toate spitalele vor fi toți tratați ca și cum ar fi internați în centrele universitare de la Bucuresti, Cluj sau Iași.

Cheltuielile sistemului medical vor scădea, iar calitatea serviciilor medicale va fi mult mai bună.

Medicii din toată țara se vor consulta cu cei mai buni profesori și vor evita complicațiile care ar putea apărea, iar transferul bolnavilor cu elicoptere sau ambulanțe spre București sau alte centre universitare ar fi mai rar.

Având acces la cei mai buni specialiști români și chiar străini, 24 de ore pe zi, tot timpul anului, actul medical din România va fi de o calitate apropiată de cel din UE sau SUA”, spune Alexie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook