The Guardian: Morgile din România și Bulgaria sunt pline din cauza ratei scăzute de vaccinare

The Guardian: Morgile din România și Bulgaria sunt pline din cauza ratei scăzute de vaccinare

România și Bulgaria înregistrează cele mai mari rate zilnice ale mortalității Covid din UE din cauza superstițiilor, dezinformării și neîncrederii în guverne și instituții ale statului, ceea ce le face să fie țările cel mai puțin vaccinate din uniune.

„Un sat dispare în fiecare zi în România”, spune Cătălin Cîrstoiu, șeful Spitalului Universitar de Urgență București, unde morga este plină de victime ale coronavirusului. „Dar peste o săptămână sau o lună? Un sat mai mare? Sau un oraș? Unde ne oprim?”.

Cîrstoiu a declarat pentru Associated Press că sistemul se apropie de colaps, „din cauza unui singur lucru: incapacitatea populației de a înțelege că trebuie să se vaccineze”.

În timp ce numărul de cazuri noi a început recent să scadă, Bulgaria a raportat în această săptămână cea mai mare rată a deceselor zilnice. Media pe șapte zile a deceselor la un milion de locuitori a ajuns la 22,8, comparativ cu media UE de 3,1.

În România, rata medie zilnică a mortalității a atins 23,7 la un milion săptămâna trecută și de atunci a scăzut la 21, conform cifrelor OurWorldInData – o rată de peste 30 de ori mai mare decât în ​​Portugalia, Franța sau Spania.

În ciuda rezervelor ample de vaccinuri, cele două țări au cele mai mici rate de vaccinare din UE: 34,3% dintre locuitorii României au primit două doze, 22,8% în Bulgaria, comparativ cu o medie de 65,2% în UE, cu țări ca Franța, Finlanda, Italia, Irlanda, Belgia, Danemarca și Spania, care depășesc 70%. Malta și Portugalia au mai mult de 80%.

Utilizarea scăzută a vaccinurilor a scos la iveală granița profundă est-vest definită de sărăcie, subdezvoltare și niveluri scăzute de educație sanitară – și agravată, în multe state ex-comuniste din estul UE, de încrederea foarte scăzută în guvern.

Reticență și scepticism

Campaniile oficiale de promovare a vaccinării au fost neglijate pe scară largă, în timp ce eforturile mesagerilor alternativi, mai de încredere, cum ar fi medici de familie sau chiar preoți, nu au reușit până acum să crească substanțial gradul de acceptare.

În unele cazuri, liderii bisericii și politicienii au alimentat chiar suspiciunea provocată de neîncrederea în guvern și dezinformarea online. Un episcop al Bisericii Ortodoxe Române este cercetat penal pentru răspândirea dezinformării legate de Covid, în timp ce senatoarea Diana Șoșoacă a numit în repetate rânduri pandemia „minciuna secolului”.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat pentru Reuters că există „o mentalitate de tipul ‘la vârsta mea, voi trăi cât o vrea Dumnezeu’. Este foarte dificil să convingi oamenii să se vaccineze – este o chestiune legată de modul în care percep ei viața și riscul de îmbolnăvire.”

Gheorghiță a spus că, spre deosebire de alte țări din UE, în care mulți bătrâni se află în instituții de pensionare, în Romania au mai multe șanse să fie acasă, singuri. „Și există problema încrederii – sunt extrem de ezitanți”.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook