Șeful Moderna spune că vaccinurile vor fi actualizate și adaptate anual, „ca iPhone-ul”

Șeful Moderna spune că vaccinurile vor fi actualizate și adaptate anual, „ca iPhone-ul”

„Pandemia se va încheia în termen de un an”

Stéphane Bancel, șeful companiei Moderna, care fabrică unul dintre vaccinurile anti-Covid, spune că sfârșitul pandemiei va fi în 2022. Într-un interviu acordat elvețienilor de la Neue Zürcher Zeitung și Le Temps, el crede că „vor exista suficiente doze pentru toată lumea de pe planetă” până la mijlocul anului viitor.

Perspectiva vaccinurilor combinate

El insistă, de asemenea, asupra necesității unei doze de rapel pentru persoanele în vârstă și fragile, vaccinate la începutul campaniei. În plus, compania sa lucrează la „un vaccin anual care acoperă toate bolile respiratorii de origine virală”, menționează el. Pacienții ar primi o singură injecție și ar fi astfel vaccinați împotriva mai multor virusuri. El crede că tehnica de vaccinare ARN mesager face posibilă combinarea vaccinurilor împotriva coronavirusului și gripei.

Stéphane Bancel face astfel o paralelă cu versiunile anuale ale smartphone-urilor și ale sistemelor de operare. În privința variantelor Covid-19 care pot influența eficiența vaccinului, Stéphane Bancel afirmă că vaccinurile Moderna for fi, „ca un iPhone, un produs cu aplicații multiple și actualizări anuale. În fiecare an, vom face o adaptare la tulpinile noi apărute.”

Astfel, „în fiecare an dorim să adăugăm mai multe virusuri pe lista celor care pot fi oprite de vaccin, așa cum adăugăm o aplicație pe un iPhone.”

Vaccinurile combinate, care pot oferi protecție împotriva mai multor virusuri, inclusiv Covid-19, vor fi pe piață în 2023, spune el. Primele studii clinice vor avea loc înainte de sfârșitul acestui an.

Potrivit unor cifre AFP, la nivel mondial au fost administrate șase miliarde de doze de vaccinuri, distribuite însă foarte inegal: țările cu „venituri mari”, conform unui clasament al Băncii Mondiale, au injectat în medie 124 de doze la 100 de locuitori, față de doar 4 pentru țările cu „venituri mici”.

Sursa: Le Parisien 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook