Purtarea măștii constituie un risc în dezvoltarea copiilor. „Este important să poată vedea fețele persoanelor din jurul lor”

Purtarea măștii constituie un risc în dezvoltarea copiilor. „Este important să poată vedea fețele persoanelor din jurul lor”

Odată cu epidemia de coronavirus apare o nouă lume. Oameni mascați, care respectă distanța fizică de cel puțin un metru, acolo unde e posibil, atenție sporită la spălarea mâinilor… Și acest lucru ar putea avea consecințe pe termen lung, în special pentru copii.

De la sfârșitul izolării, unii specialiști sunt preocupați în special de consecințele purtării măștii de către copii. Se pune întrebarea dacă ar trebui să le poarte și ei, dar mai important este faptul că sunt înconjurați de oameni care poartă măști și impactul acestui lucru asupra dezvoltării lor.

Pe 4 mai, doi psihologi clinicieni au scris o rubrică în Liberation pentru adoptarea măștilor transparente în creșe. Psihiatrul pentru copii Nathalie Michaud spune că este foarte important pentru copii să poată vedea fețele persoanelor care au grijă de ei.

Un risc în dezvoltarea limbajului

„Copiii au nevoie să citească expresii, iar masca îi împiedică să vadă mimica feței. Este o adevărată problemă atunci când avem grijă de copii mici”, explică psihologul pentru. Problema este deosebit de importantă la copiii sub trei ani, care nu au dobândit încă limbajul complet.

„Acești copii obișnuiți să comunice uitându-se la expresiile adulților, sunt perturbati. Riscul este că nu mai încearcă să comunice deloc”, continuă dr. Michaud. De asemenea, psihiatrul evocă Style Face Experiment, un experiment realizat în 1975, în care mamele au fost puse să-și păstreze chipul impasibil în fața copilului. Copilul a încercat mai întâi să atragă atenția mamei sale, ca apoi să se ferească de ea și să oprească comunicarea.

Și problema nu ar apărea numai pentru copiii mici, ci și pentru copii cei cu patologii precum autismul sau pentru cei care au probleme de limbaj. „Există disconfort în înțelegere și o schimbare a vocii atunci când porți masca. Acești copii pot avea mai multe dificultăți în a-i înțelege pe ceilalți și a se face ei înșiși înțeleși”, spune Nathalie Michaud.

Masca rămâne esențială

Potrivit dr. Robert Cohen, specialist în boli infecțioase pentru pediatri și vicepreședinte al Societății franceze de pediatrie, această problemă a dezvoltării copiilor în contextul purtării măștilor este „un subiect real, o îngrijorare reală”. Din acest motiv, guvernul nu recomandă masca asistenților maternali atunci când sunt în prezența copiilor.

Pentru el, echilibrul beneficiu-risc este totuși în favoarea purtării unei măști, deoarece pericolul epidemiei este mai mare și mai imediat. Chiar dacă pericolul nu este atât de mare în cazul transmiterii între copii, rămâne importantă transmiterea de la adult la copil sau de la copil la adult. „Dar va trebui să facem studii pe această temă și să găsim un echilibru”, recunoaște el.

În aceste condiții, pediatrul infecțiolog sugerează să studiem utilizarea vizierelor transparente pentru persoanele care intră în contact cu copii mici, chiar dacă acestea „sunt mai puțin eficiente”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook