Protestele anti-mască se radicalizează

Protestele anti-mască se radicalizează

Demonstrație anti-măști în fața Reichstagului.
Steaguri ale imperiilor german și rus, tricouri Donald Trump … Mai multe simboluri conspiraționiste sau neonaziste au fost afișate sâmbătă la Berlin.
Radicalizarea mișcării „anti-mască” în Germania în fața pandemiei Covid-19, cu o încercare spectaculoasă de asediere a Parlamentului și 300 de arestări în special a simpatizanților de extremă dreaptă, scandalizează și îngrijorează Guvernul și presa internațională. Imaginile care arătau câteva sute de protestatari forțând barierele poliției pentru a urca treptele faimoasei clădiri Reichstag din Berlin și a încerca să intre, au creat un șoc în Germania.
Sediul Camerei Deputaților este un „centru simbolic al democrației noastre liberale” și acest tip de derapaj este „inacceptabil”, a avertizat duminică ministrul de Interne Horst Seehofer în ediția de duminică a cotidianului Bild.
Protestatarii au fost împiedicați să intre în clădire de către polițiști, care au folosit spray-uri pentru a dispersa mulțimea și au arestat mai multe persoane.
Poliția a părut copleșită pentru o clipă la intrarea în Reichstag, doar câțiva ofițeri încercând să blocheze mulțimea.

Un loc incarcat de istorie
Anti-măștile încearcă să ia cu asalt Reichstagul. (Foto de Achille Abboud / NurPhoto) prin AFP
„Nu putem fi prezenți peste tot și tocmai aceste puncte slabe ale dispozitivului sunt folosite pentru a trece barierele de securitate pentru a ajunge la Reichstag”, a justificat un purtător de cuvânt al poliției locale, Thilo Cablitz. Reichstagul, unde deputații germani se întâlnesc în sesiune plenară, are un rol simbolic puternic în Germania. Clădirea și celebra sa cupolă au fost incendiate în 1933 de către naziști, într-un act văzut ca fiind menit să puna în genunchi ceea ce rămăsese din democrația germană din perioada interbelică.
Desigur, „pluralitatea de opinii” este „o caracteristică a bunei funcționări a unei societăți”, a estimat ministrul conservator al Internelor. Dar libertatea de întrunire „își atinge limitele când regulile publice sunt călcate”, a spus el în Bild. Municipalitatea din Berlin a încercat să interzică adunarea, argumentând că distanțele de siguranță și gesturile de protecție sunt imposibil de aplicat, având în vedere numărul de persoane anunțate și determinarea acestora. Dar justiția, sesizată de organizatori, a autorizat în cele din urmă demonstrația.
În total, manifestatia a reunit 38.000 de persoane conform poliției, dublu față de numărul așteptat la început. Aproximativ 300 de persoane au fost arestate în timpul confruntărilor cu poliția, în fața Reichstagului, dar și a Ambasadei ruse care se afla în centrul orașului, unde protestatarii au aruncat sticle și pietre în poliție.
Extrema dreaptă s-a mobilizat

Mai multe persoane au fost arestate de poliție în timpul ciocnirilor.
Protestatarii s-au adunat pentru a denunța măsurile impuse datorită noii pandemii de coronavirus, cum ar fi purtarea unei măști sau distanțele de siguranță care trebuie respectate, pe care le percep ca un atac asupra libertăților lor. A venit două zile după ce Guvernul Angelei Merkel a anunțat noi restricții în fața creșterii observate a infecțiilor.
O mulțime pestriță formată din activiști anti-vaccin, conspiratori, cetățeni cu adevărat îngrijorați de restricțiile legate de pandemie, dar și, din ce în ce mai mult, conform autorităților, de simpatizanți de extremă dreapta. „Trebuie să oprim virusul brun!”, Titrează Sunday Bild, cel mai citit ziar din Germania. „Simbolurile naziste și alte steaguri ale Imperiului nu își au locul în Camera Deputaților”, a declarat vice-cancelarul și ministrul finanțelor, Olaf Scholz, la rândul său.
Printre manifestanții care au încercat să facă sediul Parlamentului, unii au fluturat într-adevăr steaguri ale Reichului german care au existat până în 1919, în culori negre, albe și roșii. „Să vezi steaguri ale Imperiului în fața Parlamentului este o rușine”, a mai scris pe Twitter ministrul de externe Heiko Maas.

Drapelul imperial german a fost ilustrat la manifestația de la Berlin.
Dacă dreptul de protest trebuie apărat, „nimeni nu trebuie să meargă atât de departe încât să defileze în spatele extremiștilor de dreapta”, a adăugat el. Printre manifestanții arestați în fața ambasadei ruse s-a numărat una dintre figurile mișcării „anti-mască” din Germania, Attila Hildmann, care a devenit faimoasă ca bucătar vegan și acum membru autoproclamat adept al „ultra-dreptei”.
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a denunțat în această duminică un „atac insuportabil asupra inimii democrației noastre”. „Nu vom accepta niciodată acest lucru”, a adăugat șeful statului într-o declarație postată pe Instagram, într-un moment în care radicalizarea mișcării „anti-mască” în fața pandemiei Covid-19, ai cărei susținători au demonstrat de mii sâmbătă în capitala Germaniei, scandalizează și îngrijorează guvernul.

 

Mai multe detalii găsești aici

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook