Prof. univ. Mircea Miclea, la Marius Tucă Show: Statul s-a comportat exact ca orice funcționar incompetent din domeniul public

Fostul ministru al Educației și Cercetării a oferit un interviu în cadrul emisiunii Marius Tucă Show. Profesorul Mircea Miclea a vorbit despre criza în care ne aflăm și a explicat de cum am ajuns în situația actuală.

 

M: Astăzi sunt după 8 ore de psihoerapie. Incerc să fac ce pot în perioada asta. Să am proiecte, să am anumită disciplină în fiecare zi, mă bucur că a venit primăvara. Trebuie să ne folosim de orice oportunitate.

T: Cum decurg orele de psihoterapie?

M: Terapia a devenit pentru mine un lucru pe care îl fac în fiecare zi de foarte mulți ani de zile. Ne-a prins perioada aceasta foarte așezați. Suntem foarte familiarizați cu platformele online. Nu e o mare diferență între ce facem acum cu ceea ce făceam înainte.

M: Sunt tot felul de probleme pe care le poți întâmpina. Mereu trebuie să verifici ce ai făcut. Comportamentul ăsta compulsiv devine excedentar și se transformă în nevroză cu timpul. Sunt tot felul de dispoziții pe care le avem. Cei care au avut o anxietate controlată, acum a explodat anxietatea lor. În momentul în care a apărut această criză, prudența a devenit obsesie. Cei care înainte au avut anxietăți în momentul de față se comportă foarte bine.

T: Eu am fost încântat atunci când ați vorbit despre 1918, an în plină gripă spaniolă, când românii s-au dus la Alba Iulia și au făcut România Mare. Ce a însemnat 1918?

M: Am dat acest exemplu pentru a arăta cum putem să depășim mai bine această criză. 120.000 de mii de oameni s-au adunat la Alba Iulia pentru că aveau un ideal. Au acceptat să facă orice sacrificiu. În 2020 situația stă altfel. Atunci am avut lideri adevărați. Să crezi în ciuda faptului că realitatea nu îți spune să crezi.

M: Atunci când noi credem în niște valori, realitatea imediată nu mai are aceeași putere. Nu e filosofie mare. Nu trebuie să înveți la Universitate despre asta. Cei de la Alba Iulia n-au învățat în universități. Au simțit ca e datoria lor față de țară. Credința în valori nu se vede în viața cotidiană. În situațiile limită se vede diferența. Credința în valori nu e un joc secund. E un instrument de supraviețuire în situațiile limită. Dacă până acum nu am știut ce valori avem, atunci e un moment bun să ne descoperim valorile. Cât sacrifiu sunt eu capabil să dau pentru valoare?

T: De ce am ajuns aici?

M: E o tendinta generală în lume de a ajunge la individualism, la consumerism. Este o definire a individului prin ceea ce consumă. E o tendinta generală de a ne îndepărta de valori. Am devenit obsedați de ideea de a ne simți în siguranță. Câți oameni mureau în 1950 și câți oameni mor în anul 2010? Între 1950 și 2010 a crescut foarte mult rata de subtest a medicinei. Starea de sănătate e mult mai bună. Din punct de vedere obiectiv, lucrurile arată mult mai bine.

T: Conducătorii pe care îi avem acum au exploatat starea de nesiguranță.

M: Frica vinde bine. Sunt mulți interesați. Prezentarea a ceva în termeni de pericol îi face pe oameni să adere mai mult la acel lucru. Instrumentele prin care se pot comunica pericolele sunt mai sofisticate.

T: Liderii ne spun să stăm acasă. Dați-mi o explicație de ce populația nu reacționează la asta.

M: Sunt mulți oameni care au de câștigat din treaba aceasta. În perioada aceasta pentru prima data loserii își văd visul împlinit. În sfârșit loserii sunt egali cu oamenii competenți. Nimeni nu mai muncește. Acum ei se simt foarte bine pentru că nu există nicio diferețăa între ei. De ce să nu susțină așa ceva? Îi avantajează.

Despre educație

M: Trebuie făcuta o platforma online de învățare. Nimeni nu a luat în seamă această idee. Eu sper că măcar acum, că viitorul e o combinație între învățarea față în față și învățarea online.  Un sistem devine din ce în ce mai capabil dacă experimentează. Nu hazardat. Cu cap. Nici măcar privații nu au fost lăsați. Cred că n-ar fi stricat să înceapă școala cu 2 săptămâni mai devreme. Dacă în decembrie va fi un nou val? Aceasta este o greseală enormă.

T: Nu cred că ministrul educației e în măsură să propună lucruri.

M: În cazul acesta statul s-a comportat exact ca orice funcționar incompetent din domeniul public. Cel mai simplu e să te speli pe mâini. Statul s-a spălat pe mâini.

T: Ce e de făcut pentru a ieși din starea asta?

M: În industria farmaceutică aproape că nimeni nu s-a îmbolnăvit și au lucrat în perioada asta aproape non stop. Putem să învățăm de la ei. Cum au făcut să nu se infecteze? Acest know how se poate direcționa spre alte fabrici, întreprinderi. Cred că trebuie să ne învățăm să fim mai toleranți la riscuri. Să acceptăm că viața conține și o doză de risc. Viața asta până la urmă e o aventură. Trebuie să ne obișnuim. Fiecare va avea palierul lui de obișnuință.

T: Cum își vor pune amprenta aceste 2 luni din punct de vedere emoțional?

M: 1. Copiii vor ieși foarte mult influențați de modul în care părinții lor s-au comportat în perioada asta. Părinții sunt modelul copiilor. Trebuie să fim atenți cum ne comportăm. 2. Sunt destul de optimist. Mă uit în istorie. În sec. 13-14-15 în nordul Italiei venea ciuma la fiecare 3 ani. În ciuda acestei tragedii, oamenii se întruneau. E nevoie ca oamenii să își asume riscuri, să aibă idealuri. Cei care au valori și idealuri vor traversa cu bine această perioadă. Valorile tale te ghideaza, nu stările.

T: Credeți că se va întâmpla ceva la nivel guvernamental?

M: Eu sper că din această criză să iasă un nou grup de oameni. Sper ca această perioadă de criză să îi facă pe oameni să realizeze că avem nevoie de un altfel de leadership. Dacă n-ai valori e foarte greu să găsești soluții. Ne trebuie noi lideri capabili să își asume riscuri.

M: Pentru anxietate este platforma paxonline.net. și pentru depresie depreter.ro.

M: Viitorul va fi în funcție de ce vor vrea oamenii să facă. Dacă oamenii vor învăța din această criză să stea liniștiți acasă, atunci va fi mai rău.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook