Principalele obligații din Ordonanța Militară nr. 3

Principalele obligații din Ordonanța Militară nr. 3

Începând de astăzi, 25 martie, ora 12:00, intră în vigoare Ordonanța Militară nr. 3, valabilă în perioada epidemiei de coronavirus.

Hotărârea interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei. Sunt prevăzute şi excepţii.

Este interzisă circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani. Li se permit două ore în care au dreptul să iasă, motivat.

Toate deplasările trebuie să fie motivate prin legitimaţie de serviciu şi adeverinţă, în cazul celor care lucrează, şi declaraţie pe propria răspundere pentru celelalte motive.

CÂND ESTE PERMISĂ IEȘIREA

1. La serviciu. Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi. (Poliţia, jandarmeria sau armata vă pot solicia adeverinţa de serviciu, legitimaţia sau declaraţia pe propria răspundere)

2. La cumpărături. Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

3. La medic. Deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

4. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

5. Deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

6. Deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

7. Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

8. Deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

9. Deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare. (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

PERSOANELE CU VÂRSTE PESTE 65 DE ANI POT IEȘI DOAR ÎNTRE 11:00 ȘI 13:00, ÎN URMĂTOARELE SITUAȚII

1. Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

2. Deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

3. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

4. Deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice. Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

5. Circulaţia persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinţei/ gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activităţi agricole. Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook