Primul caz de reinfectare cu tulpina sud-africană, identificat în Franța. A doua contaminare a dus la o formă mult mai gravă

Primul caz de reinfectare cu tulpina sud-africană, identificat în Franța. A doua contaminare a dus la o formă mult mai gravă

Un prim caz de reinfectare cu varianta sud-africană a coronavirusului a fost raportat de cercetătorii francezi. „Ilustrează faptul că varianta din Africa de Sud este responsabilă de o reinfectare care a provocat o formă gravă a bolii, după o primă infectare ușoară cu coronavirusul clasic”, scriu cercetătorii în studiul publicat în revista Clinical Infectious Diseases. „După cunoștințele noastre, este prima reinfectare cu varianta sud-africană care provoacă o formă severă de Covid-19, la patru luni după o primă infectare moderată”, adaugă ei.

Cazurile de reinfectare cu variante – britanice, sud-africane sau braziliene – au fost deja documentate în literatura științifică, dar cel mai adesea al doilea episod este mai puțin sever decât primul. Mai mult, cazurile de reinfectare sunt probabil mai numeroase în realitate decât cele identificate și descrise în revistele medicale.

Cazul descris de cercetătorii francezi este cel al unui pacient în vârstă de 58 de ani. În septembrie 2020, bărbatul, care suferă de astm, dezvoltă febră și are dificultăți moderate de respirație. Infectarea cu SARS-CoV-2 este diagnosticată în urma unui test PCR. Simptomele dispar în câteva zile, iar bărbatul este testat negativ de două ori, în decembrie. În ianuarie a fost reinternat la camera de urgență a spitalului Louis-Mourier (AP-HP) din Colombes, lângă Paris, cu dificultăți de respirație și febră. Testul PCR este din nou pozitiv, iar secvențierea genetică arată prezența mutațiilor caracteristice variantei sud-africane.

Șapte zile mai târziu, pacientul dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, este intubat și plasat pe un dispozitiv de respirație artificială. El era încă în stare critică când studiul a fost trimis spre publicare în revista medicală.

La începutul spitalizării, testele serologice au detectat prezența anticorpilor care dovedesc o infectare anterioară. Acest lucru sugerează că „imunitatea dezvoltată după prima infectare nu a împiedicat reinfectarea cu varianta sud-africană”, a declarat AP-HP într-un comunicat de presă.

„Virusul responsabil pentru primul episod infecțios nu a putut fi secvențiat”, continuă AP-HP. „Însă prima infectare a survenit cu o lună înainte de identificarea variantei în Africa de Sud și cu trei luni înainte de prima raportare în Franța”.

La un an de la debutul pandemiei, durata imunității împotriva coronavirusului este încă subiectul multor întrebări, întărite de apariția variantelor, care sunt probabil mai contagioase. Dintre acestea, cea sud-africană este deosebit de îngrijorătoare: datorită caracteristicilor genetice specifice, oamenii de știință se tem că va reduce eficacitatea vaccinurilor.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook