Președintele austriac numește un nou cancelar, după ce Sebastian Kurz a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție

Președintele austriac numește un nou cancelar, după ce Sebastian Kurz a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție
 Alexander Van der Bellen îl învestește pe  Alexander Schallenberg în funcția de cancelar.

Austria are de luni un nou cancelar, la două zile după ce Sebastian Kurz a demisionat din cauza unui scandal de corupție în care este implicat. Președintele austriac Alexander Van der Bellen l-a numit pe Alexander Schallenberg, până acum ministru de Externe, în funcția de cancelar. Diplomatul Michael Linhart devine noul ministru de Externe, informează agenția de știri APA.

Kurz, în vârstă de 35 de ani, a anunțat sâmbătă că demisionează, pentru a calma criza politică generată de anunțul procurorilor, potrivit cărora fostul cancelar este investigat pentru dare de mită și abuz în serviciu. Kurz neagă acuzațiile care îi sunt aduse.

Fostul cancelar și apropiații săi sunt suspectați că au încercat să-i asigure lui Kurz ascensiunea la conducerea partidului și a țării cu ajutorul unor sondaje falsificate și prin publicarea unor rapoarte avantajoase, plătite din bani publici. Kurz a devenit liderul Partidului Poporului și cancelar în 2017.

Deși renunță la funcția de cancelar, el rămâne liderul partidului și va fi șeful grupului parlamentar.

Kurz l-a propus pe Schallenberg, în vârstă de 52 de ani, iar Partidul Verde, aflat în alianța de guvernare, a fost de acord. Schallenberg îi este loial lui Kurz.

„Ne așteptăm ca guvernul să se întoarcă la muncă și să demareze lucrurile”, spune președintele Van der Bellen.

Schallenberg era ministru de Externe din 2019, iar Linhart a fost ambasadorul Austriei în Franța, până a fost rechemat la Viena pentru a-i lua locul lui Schallenberg.

Sursa: San Francisco Chronicle

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook