Vaccinul Pfizer nu conține oxid de grafen, așa cum susține autorul unui studiu realizat în Spania

Vaccinul Pfizer nu conține oxid de grafen, așa cum susține autorul unui studiu realizat în Spania

Potrivit unor postări de pe rețelele sociale, un recent studiu realizat în Spania arată că vaccinul anti-Covid-19 de la Pfizer conține oxid de grafen. Utilizatorii de internet susțin chiar că este compus „99,9% din oxid de grafen”. Este greșit. Experții declară pentru AFP că nu există dovezi ale prezenței acestor substanțe în vaccinul Pfizer – nici într-un alt vaccin disponibil pe piața din Europa de astăzi.

„99,99% oxid de grafen în sticlele Pfizer. Cea mai sigură modalitate de a părăsi această lume într-o durere chinuitoare”,scria un utilizator pe Facebook, pe 12 iulie, într-o postare distribuită de peste 300 de ori. Aceeași afirmație este transmisă și pe Twitter.

Imaginile „obținute cu ajutorul unui microscop electronic” arată că „nanoparticulele de oxid de grafen” sunt prezente în vaccinul Pfizer împotriva Covid-19.

Sunt preluate dintr-un studiu spaniol realizat de Dr. Pablo Campra Madrid, profesor la Universitatea din Almeria și specializat în Știința Alimentelor. Studiul nu a fost revizuit și validat de alți oameni de știință înainte de publicarea într-un jurnal medical.

În preambul (p.3), documentul specifică faptul că este un experiment realizat la cererea „domnului Ricardo Delgado Martín” și „intitulat:„ DETECTAREA GRAFENULUI ÎNTR-O EȘANTION DE SUSPENSIE APĂ”. Campra indică că a primit prin poștă, pe 10 iunie 2021, un flacon de vaccin Pfizer care urma să fie analizat.

Omul care a trimis eșantionul, Ricardo Delgado Martin este un cunoscut activist anti-vaccin din Spania, care transmite în mod regulat informații false pe blogul său „Quinta Columna” („A cincea coloană”). Pe 7 iunie 2021, el susținea deja că „SARS-CoV-2 este grafen” într-un videoclip postat pe Instagram.

Ce este oxidul de grafen

Grafenul este un nanomaterial (un compus format din particule minuscule) despre care se spune că are proprietăți antibacteriene și antivirale. „Este fabricat din grafit și sunt atomi de carbon legați între ei”, spune pentru AFP  Erik Dujardin, cercetător la CNRS Center for Materials Development and Structural Studies.

„Oxidul de grafen este doar grafen degradat. Atomii de carbon nu mai sunt doar legați între ei, ci și cu atomii de oxigen”, adaugă cercetătorul.

Diego Peña, cercetător la CiQUS, în Spania (Centrul de Cercetare în Chimie Biologică și Materiale Moleculare), a declarat pentru AFP că grafenul nu poate fi utilizat pentru vaccinuri: „Grafenul nu este solubil, deci nu poate fi injectat cu o soluție (…) Dacă ar conține grafen, vaccinurile ar avea suspensii de culoare închisă.” O teorie demontată, de asemenea și omul de știință american Matthew Diasio, care și-a scris teza despre descompunerea grafitului în grafen în diferite lichide.

Un studiu neglijent

În lucrarea sa, Dr. Campra Madrid examinează eșantionul primit prin poștă folosind microscopia cu lumină și electronică și compară aspectul cu cel al unei foi de grafen, trecută și ea la microscop.

„Deși microscopia nu oferă dovezi concludente”, scrie el în studiu (p.22), concluzionează totuși – în aceeași propoziție -, că asemănarea lor oferă „dovezi puternice ale prezenței probabile a derivaților grafenului” în vaccin.

Dar eșantionul pec are Campra și-a bazat studiul „ar putea fi orice”, spune Morgane Bomsel, cercetător CNRS la Institutul Cochin.

AFP a contactat, de asemenea, Graphene Flagship, finanțat de Comisia Europeană. Acest proiect „reunește aproape 170 de parteneri universitari și industriali din 22 de țări” pentru a lucra la acest material.

Ester Vázquez, expert în sănătate și siguranță al Graphene Flagship, explică faptul că microscopia nu este o metodă adecvată pentru a studia prezența grafenului sau a oxidului de grafen: „testele efectuate sunt insuficiente pentru a depista grafenul, ele arată doar câteva imagini de microscopie care seamănă cu grafenul și oxid de grafen din literatura de specialitate. Acest lucru este departe de a fi dovada științifică – identificarea grafenului ar necesita analize suplimentare folosind alte tehnici.”

Campra mai scrie în studiul său că „rezultatele și concluziile acestui raport nu implică nicio poziție instituțională a Universității din Almería”, care într-o declarație a negat că ar avea vreo legătură cu acest studiu.

„99,99% oxid de grafen”

Raportul Campra a fost popularizat printr-un videoclip din „Stew Peters Show”, unde Dr. Jane Ruby, pe baza documentului, susține că ARN-ul vaccinului Pfizer „este 99,99% din grafen”, pe care îl prezintă ca „dovadă științifică” care arată că „Injecțiile Covid sunt arme de otrăvire în masă” și „genocid”.

Întrebat de AFP cu privire la rata de 99%, Pablo Campra Madrid a răspuns la 14 iulie: „concluzia noastră este că 99% din absorbția ultravioletă nu provine din ARN (din vaccin), iar semnalul său este compatibil cu grafenul, DAR MULTE ALTE substanțe prezintă același semnal”.

Marcelo Mariscal, vicedecanul Facultății de Științe Chimice din Córdoba din Argentina, a confirmat pentru AFP că aceste substanțe sunt în curs de studiu: „Există doar câteva articole în literatura de specialitate în care a fost utilizat oxidul de grafen (…) ca potențial adjuvant în vaccinuri. Adjuvanții sunt folosiți pentru a îmbunătăți imunogenitatea sau capacitatea de a provoca un răspuns imun.”

Compoziția vaccinului Pfizer este deja cunoscută

Cu câteva luni înainte de autorizarea de urgență a vaccinului, primele teorii despre posibile „ingrediente” suspecte sau secrete au circulat online, pentru a înșela populația. Însă compoziția nu este secretă. Ingredientele vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen au fost publicate de autoritățile sanitare.

Purtătorul de cuvânt al Pfizer, Dervila Keane, a declarat pe 8 iulie că „oxidul de grafen nu este utilizat în fabricarea vaccinului Pfizer/BioNTech Covid-19”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook