Poate fi transmis coronavirusul prin fumul de țigară? Sunt justificate restricțiile anti-fumat?

Poate fi transmis coronavirusul prin fumul de țigară? Sunt justificate restricțiile anti-fumat?

Societatea Spaniolă de Epidemiologie a avertizat în iunie despre riscurile contaminării legate de fumul de tutun, care, potrivit acestuia, poartă particule potențial infectate care pot fi apoi inhalate de alte persoane și astfel pot fi sursă de contaminare.

Nu există studii care să susțină această ipoteză

Însă unii epidemiologi consideră că, deocamdată, niciun studiu nu confirmă legătura dintre fum și transmiterea virusului, după cum spune Dr. Fernando Garcia de la Centrul Național de Epidemiologie din Franța. Potrivit acestuia, contactat de AFP, nu avem „informații științifice suficient de solide pentru a demonstra că fumul de țigară poate transmite boala într-un mediu deschis (…), prin urmare, a lua măsuri extreme, ca interdicția fumatului, cred că este un pic disproporționat.”.

Direcția Generală a Sănătății din Franța a mai spus că nu există niciun „studiu științific care să verifice ipoteza că fumul de țigară reprezintă un vector de contaminare pentru Covid-19”. Cu toate acestea, a precizat că „nu înseamnă că această presupunere este falsă”. Astfel, ca măsură de precauție, „este de preferat să se limiteze consumul și, în mod ideal, să se oprească fumatul în totalitate”, a continuat DGS.

La rândul său, Comitetul național împotriva fumatului (CNCT) afirmase încă din aprilie că „fumătorii infectați cu coronavirus sunt potențial contaminanți majori pentru cei din jurul lor”, în special din cauza „prezenței în fumul de tutun a particulelor de care se leagă virusurile”. Nu mai vorbim că aceste particule purtate de fum sunt apoi depuse pe mobilă, covoare sau chiar îmbrăcăminte, subliniază asociația franceză.

O opinie împărtășită și de Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Geneva, care, totuși, este mai circumspect. „Atunci când un fumător infectat cu coronavirus inhalează fumul din țigară, virusul poate rămâne în fum, odată ce este expirat în aer”, a declarat pentru CNEWS.

Comportamentul fumătorilor, mai mult decât fumul

Pe de altă parte, este „foarte puțin probabil” ca fumul degajat de o persoană care nu poartă virus să poată prinde particule de virus suspendate în aer și să contamineze alte persoane. „Acest risc nu a fost dovedit științific și este ultra ipotetic”, a adăugat el.

Potrivit epidemiologului Catherine Hill, problema nu este fumul în sine, ci „comportamentul fumătorilor”. De fapt, își pun regulat mâinile, care pot avea particule infectate, la gură, unul dintre punctele de intrare pentru virus. Pe de altă parte, deseori optează pentru o pauză colectivă de fumat, fără mască și unde distanțarea fizică nu este întotdeauna respectată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, de asemenea, la sfârșitul lunii mai, că fumătorii ar putea fi mai expuși la contaminare și să crească riscul de transmitere a virusului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook