Pereții din plexiglas sunt inutili împotriva Covid, iar în unele cazuri pot chiar crește riscul de transmitere, arată un studiu realizat în SUA

Pereții din plexiglas sunt inutili împotriva Covid, iar în unele cazuri pot chiar crește riscul de transmitere, arată un studiu realizat în SUA

În urmă cu un an, erau solicitați pentru a proteja lucrătorii din întreprinderi și servicii esențiale. Acum, barierele sau pereții din plastic sunt prezenți în majoritatea magazinelor, serviciilor publice sau în mijloacele de transport în comun. „Un dispozitiv care să facă posibilă separarea fizică a clientului de persoana care manipulează casa de marcat, de exemplu, printr-un plexiglas”, recomandă autoritățile sanitare. De asemenea, sunt vizate mesele din restaurante și baruri.

Dar experții nu sunt convinși de utilitatea lor. Potrivit unui studiu recent realizat în școlile din Statele Unite, pereții din plexiglas duc la o creștere a riscului de contaminare, mai degrabă decât la o reducere. Lucrarea publicată în Science Mag analizează riscul răspândirii Covid-19 în funcție de măsurile puse în aplicare în diferite spații. Majoritatea restricțiilor au un efect pozitiv asupra circulației virusului, dar barierele impuse în școli par să aibă efectul opus.

„Pereții perturbă fluxul de aer, creând zone moarte în care rămân particule fine. Ele nu sunt blocate de barierele din plastic”, a declarat Francis Allard, profesor emerit la Universitatea din La Rochelle și fost membru al Consiliului Superior al Sănătății Publice din Franța (HCSP).

Mai puțin util atunci când porți o mască

Expertul contactat de Le Parisien spune că este necesar să analizăm diferiții vectori de propagare a virusului pentru a judeca eficacitatea pereților din plastic. „Primul risc – picăturile mari – atunci când scuipi sau strănuți. În acest caz, barierele sunt utile. Dar, purtând masca, riscul este de patru ori mai mic”, explică el. Pereții devin „periculoși” în ceea ce privește al doilea factor de contaminare: particulele fine care rămân în suspensie. Ele se acumulează în spatele plăcilor care perturbă circulația aerului.

„Ele pot rămâne în aer câteva ore și pot ocoli barierele”, adaugă Francis Allard. Există, de asemenea, un risc de contaminare a suprafeței”.

Conform lucrărilor anterioare, pereții de plexiglas își justifică utilizarea „pentru a evita transmisia directă a aerosolilor atunci când distanța nu poate fi menținută”, de exemplu în timpul emisiunilor de televiziune.

Un efect psihologic

Fără a menționa că acești pereți dau naștere uneori unor scene absurde, atunci când interlocutorii evită plexiglas-ul pentru a se face înțeleși și se apropie de partenerul de discuție, crescând astfel riscul de contaminare, deoarece nu întotdeauna poartă mască.

Toți experții sunt susțin în unanimitate: măsura principală de protecție în spațiile închise rămâne aerisirea regulată.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook