Se reiau negocierile privind certificatul european de sănătate. S-ar putea ajunge la un acord în această seară

Se reiau negocierile privind certificatul european de sănătate. S-ar putea ajunge la un acord în această seară

Negocierile privind certificatul european de sănătate se reiau marți seară între europarlamentari și reprezentanții statelor membre. Propunerea de regulament vrea să stabilească un cadru armonizat care să faciliteze libera circulație în UE în timpul sezonului turistic de vară. Mai multe state au început deja să înființeze astfel de inițiative. Documentul trebuie să certifice faptul că titularul a fost vaccinat, că are un test negativ sau că s-a vindecat de Covid.

Există însă divergențe între Parlamentul European și Consiliu, instituție care reprezintă statele membre. „Există încă multe întrebări deschise”, a declarat pentru AFP europarlamentarul german Birgit Sippel. Parlamentul European solicită ca testele să fie disponibile gratuit, dar o serie de state membre refuză, din cauza costurilor pe care această măsură le-ar genera.

Negocierile ar putea dura

O altă controversă: deputații europeni vor să se asigure că deținătorilor unui certificat nu li se va impune carantină sau teste suplimentare în țara de destinație. Dar statele membre doresc să-și rezerve această posibilitate, pentru cazul apariției unei variante, de exemplu.

Negocierile ar putea continua în zilele următoare, dacă nu se ajunge la un acord marți seară. „Toată lumea este dispusă să avanseze. Sperăm să ajungem acolo săptămâna aceasta”, a declarat o sursă diplomatică europeană.

Asociația Industriei de Inginerie Mecanică (VDMA) a solicitat o rezolvare rapidă, subliniind importanța certificatului pentru economia europeană. Ar facilita „enorm” detașarea lucrătorilor de către companii, a explicat directorul general Thilo Brodtmann, îndemnând negociatorii la „pragmatism”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook