Pandemia s-ar putea opri dacă cel puțin 70% dintre cetățeni ar folosi constant masca, în locurile publice

Pandemia s-ar putea opri dacă cel puțin 70% dintre cetățeni ar folosi constant masca, în locurile publice

Purtarea unei măști în locuri publice este acum obligatorie în multe țări, dar controversele cu privire la eficiența măsurii persistă. O echipă de cercetători dezvăluie că, dacă 7 din 10 persoane ar folosi constant masca, pandemia s-ar termina.

Publicat de Institutul American de Fizică, acest studiu analizează în mod specific măștile chirurgicale, care ar trebui purtate întotdeauna în public.

Oamenii de știință se bazează, în mod evident, pe purtarea măștii în mod corect, cu alte cuvinte să acopere complet gura și nasul. Purtarea unei măști numai pe gură sau, mai rău, pe bărbie, așa cum se poate observa uneori pe stradă sau în anumite locuri publice, nu este eficientă.

Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Departamentul de Inginerie Mecanică de la Universitatea Națională din Singapore au analizat multe  studii asupra diferitelor măști utilizate în public – măști de pânză, măști chirurgicale și măști N95 – pentru a determina eficienţa. Oamenii de știință au reamintit că aspectul cheie în utilitatea măștii se referă la dimensiunea particulelor expulzate din nas și gură atunci când o persoană vorbește, cântă, strănută, tușește sau respiră.

Verdict: doar masca N95 – purtată în special de personalul medical – este capabilă să filtreze picăturile de dimensiunile aerosolilor, cu alte cuvinte cele mai mici particule, pe care cercetătorii le consideră „cele mai periculoase” întrucât pot rămâne suspendate în aer mult timp. Totuși, măștile chirurgicale au capacitatea de a filtra picăturile cele mai mari, care sunt și cele mai frecvente.

O altă descoperire făcută de cercetători: măștile din materiale polimere hibride nu numai că pot filtra particulele, ci pot și să răcească fața. Un lucru interesant, având în vedere că dacă masca este mai confortabilă, mai mulți utilizatori o vor purta în mod constant.

În concluziile lor cu privire la eficiența măștilor în prevenirea transmiterii Covid-19, autorii studiului afirmă: „măștile eficiente, cum ar fi măștile chirurgicale, ar putea duce la eradicarea pandemiei, dacă cel puțin 70% dintre locuitori le-ar folosi în public în mod sistematic”.

Dar si măștile din pânza pot fi, de asemenea, eficiente în combaterea pandemiei. „Utilizarea măștilor cu eficacitate scăzută, cum ar fi măștile de pânză, ar putea duce, de asemenea, la o reducere semnificativă a răspândirii Covid-19”, concluzionează cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook