Pacienții vindecați de Covid simt „mirosuri fantomă”, de regulă neplăcute. „Simțeam fum de țigară, dar nimeni nu fuma”

Pacienții vindecați de Covid simt „mirosuri fantomă”, de regulă neplăcute. „Simțeam fum de țigară, dar nimeni nu fuma”

Miros de benzină, arsură, fum… După ce și-au pierdut simțul mirosului, pacienții vindecați de Covid-19 se plâng de « fantosmie », mirosuri „fantomă”, fără o sursă aparentă. Cu alte cuvinte, simt mirosuri, cel mai adesea neplăcute, care nu există.

Mărturii și explicații despre acest fenomen al „halucinației olfactive”:

„Acum șase zile am început brusc să simt miros de fum de țigară peste tot”, descrie una dintre paciente care a fost diagosticată pozitiv acum 3 săptămâni. „Am intrat într-o cameră și am simțit miros de fum, dar nimeni nu fuma; mi se părea că hainele mele miroseau a țigări, bebelușul meu mirosea a țigări”.

Femeia trăiește ceea ce se numește științific «fantosmie» sau, mai simplu, „mirosuri fantomă”. Mirosurile respective nu sunt reale, este un fel de halucinație olfactivă. Este vina pe coronavirusului? Nu neapărat, deoarece fenomenul poate apărea în alte tulburări olfactive. Totuși, în contextul, unii dintre foștii pacienți Covid se plâng de o disfuncție a mirosului.

Asta a remarcat Camille Ferdenzi, cercetător CNRS la Centrul de Cercetare Neuronală din Lyon, într-un sondaj online conceput de echipa Neuropop și intitulat Calitatea vieții și pierderile olfactive și gustative în timpul crizei de sănătate Covid-19. „În prezent, din 300 de respondenți care au avut Covid, aproximativ o treime spun că simt mirosuri fantomă”, relatează cercetătorul.

Mirosuri neplăcute

Lea, 25 de ani, a simțit miros de „fier, sânge” la o săptămână după vindecare și vorbește despre un miros de care devine conștientă când inspiră adânc. „Am simțit când urcam scările, de exemplu, parcă aveam o furnicătură în partea din spate a nasului, de parcă ar fi fost inflamată”, își amintește tânăra.

Ceea ce miros acești pacienti sunt mirosuri neplăcute sau chiar dezagreabile. „Printre mărturii, notăm mirosurile de oțet, praf, clor, înălbitor …”, ilustrează Camille Ferdenzi. Pe lângă mirosul de benzină „sau, în orice caz, un miros puternic al unui produs dăunător” din septembrie, Laëtitia, 41 de ani, simte mirosul unui amestec de „urină, usturoi și câine ud”.

Ciudățenia fenomenului este deranjantă. Mirosul fantomă apare ca o continuare a unei boli încă puțin cunoscută și care nu încetează niciodată să surprindă. „Nu mă sperie, totuși îmi spun că este o nebunie”, spune Jeanne. Ce se întâmplă în corpul uman cu această boală, astfel încât să simt mirosul de fum?”.

Greu de răspuns. Oamenii de știință nu pot încă lega simptomul de mecanismele virusului. Camille Ferdenzi expune două posibilități. Primul este că „în timpul bolii, compușii se formează în cavitatea nazală – portalul principal al virusului – și că aceștia au un miros”, precizează cercetătorul. Al doilea, mai puțin probabil conform ei, este că unii dintre receptorii olfactivi funcționează eronat și există o denaturare a percepției mirosurilor.

„Ceea ce știm din alte cazuri speciale, cum ar fi accident vascular cerebral sau chimioterapie, este că celulele epiteliului sunt deteriorate și apoi se reînnoiesc. Astfel, unii pot experimenta lucrurile diferit”, comentează Roland Salesse, fost director al laboratorului de neurobiologie a olfacției de la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA). La recâștigarea simțului mirosului, ar exista un fel de bug. „Poate că neuronii se reconstituie, dar nu se conectează în același mod la nivelul bulbului olfactiv”, spune cercetătorul.

Cum funcționează pierderea gustului și a mirosului

„Mecanismul are loc la nivelul membranelor mucoase olfactive. În momentul infectării cu coronavirus, observăm pe imagistica RMN un fenomen de edem, o umflătură în partea superioară a cavităților nazale, direct legată de percepția mirosurilor. Cu cât se dezumflă mai mult, cu atât ne recuperăm mai ușor simțul mirosului”, explică cercetătorul Camille Ferdenzi.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook