Olandezii protestează împotriva certificatului Covid, necesar pentru accesul în teatre, baruri, restaurante

Olandezii protestează împotriva certificatului Covid, necesar pentru accesul în teatre, baruri, restaurante

Olandezii protestează împotriva introducerii „pașaportului verde”, în contextul în care dovada vaccinării anti-Covid sau a unui test efectuat recent a devenit obligatorie pentru a intra în baruri, restaurante, teatre și alte locuri publice. Noua cerință coincide cu ridicarea aproape totală a măsurilor de distanțare din Olanda, unde 72% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin.

Măștile rămân obligatorii în transportul public, dar elevii și profesorii nu vor mai trebui să le poarte în școli. În plus, a fost eliminată și o regula de distanțare de 1,5 metri  în public.

Câteva sute de protestatari s-au adunat la Haga, unde se află sediul guvernului olandez.

Majoritatea olandezilor sprijină introducerea permisului de sănătate, dar sectorul ospitalității critică măsura.

Peste 40% dintre proprietarii de baruri și restaurante nu intenționează să solicite clienților certificatul de vaccinare, spune asociația Horeca Nederland din țară, citând un sondaj al membrilor săi.

Mulți proprietari de afaceri din domeniu văd cerința ca pe un „instrument politic” care vizează creșterea gradului de vaccinare.

„Nu numai că este imposibil să se aplice, dar va afecta financiar un sector care abia începe să se recupereze”, transmite asociația într-un comunicat.

Decizia de a introduce permisul a atras, de asemenea, critici din cadrul guvernului condus de premierul interimar Mark Rutte.

„Dacă ajungem într-o societate în care trebuie să ne fie frică unul de celălalt, atunci trebuie să ne întrebăm: aceasta este direcția pe care vrem să o urmăm?”, spune ministrul adjunct al Economiei, Mona Keijzer.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook