Un bebeluș de o lună a primit din greșeală vaccinul anti-Covid, în locul celui împotriva hepatitei

Un bebeluș de o lună a primit din greșeală vaccinul anti-Covid, în locul celui împotriva hepatitei

Este primul caz cunoscut de vaccinare la sugari din lume. Un bebeluș de o lună a fost vaccinat „din greșeală”, în Turcia, împotriva Covid-19, dar este în stare bună de sănătate, dezvăluie medicul care l-a monitorizat.

„Un bebeluș de o lună a fost vaccinat din greșeală împotriva Covid-19 în iulie, în loc să primească un vaccin împotriva hepatitei”, spune pentru AFP specialistul în boli infecțioase de la Universitatea Egee, Zafer Kurugol, care ține sub supraveghere copilul.

Medicul care a administrat vaccinul a realizat imediat eroarea și a alertat autoritățile, spune dr. Kurugol.

„În stare perfecta de sănătate”

Transferat la Spitalul Universitar, bebelușul a fost supus mai multor examene medicale. Medicii nu au descoperit efecte negative în urma inoculării.

„A părăsit spitalul la fel cum a sosit, într-o stare perfectă. (…) Nici măcar nu a dezvoltat efectele secundare pe care le vedem uneori la adulți, cum ar fi febra”, menționează dr. Kurugol .

Acum în vârstă de 4 luni, bebelușul continuă să fie examinat în mod regulat de către medic și este încă în stare bună de sănătate. Analizele au arătat că a dezvoltat anticorpi împotriva Covid-19, adaugă specialistul în boli infecțioase, care nu a dorit să dezvăluie numele vaccinului administrat.

Teste în curs

Două tipuri de vaccinuri, cel al Pfizer/BioNTech și CoronaVac, sunt utilizate în prezent în Turcia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că studiile pe bebeluși sunt în curs de desfășurare, dar că „mai multe dovezi privind efectele pe termen scurt și lung ale infectării cu SARS-CoV-2 la copii, precum și profilul de siguranță al vaccinurilor sunt necesare pentru a înțelege pe deplin beneficiile și riscurile vaccinării” la subiecții cu vârste fragede.

Pfizer spune că studiile clinice în curs de desfășurare includ și copiii cu vârsta de până la 6 luni. Deocamdată, singurele date făcute publice de laborator se referă la administrarea unui vaccin anti-Covid la copii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani.

O anchetă administrativă

Zafer Kurugol a susținut că „mulți” copii au fost vaccinați în mod eronat împotriva Covid-19 în centrele de sănătate și că un studiu al acestor cazuri va fi publicat în curând. Apoi și-a retras declarația și a garantat că se cunoaște un singur caz: „Am vrut să subliniez că vaccinul este sigur chiar și pentru un sugar”.

Ministerul Sănătății din Turcia a anunțat deschiderea unei anchete administrative.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook