Oficialii turci au raportat primul caz Covid la două luni după ce virusul a fost depistat în țară, motivați de banii promiși de FMI

Oficialii turci au raportat primul caz Covid la două luni după ce virusul a fost depistat în țară, motivați de banii promiși de FMI
Ministrul Sănătății din Turcia, Fahrettin Koca. Sursa: AP.

Un grup de jurnaliști independenți citează în documentarul pe care l-a publicat marți declarații ale unui înalt oficial turc care a ținut să rămână anonim și ale medicului Ergin Koçyıldırım, profesor asistent al Institutului McGowan de la Universitatea din Pittsburgh, care susțin că primul caz Covid a fost identificat în Turcia în ianuarie 2020.

Koçyıldırım susține că, deși cetățenii turci nu se așteptau la acea vreme ca virusul să se propage în țara lor, Ministerul Sănătății a descoperit, după ce a testat câțiva pacienți, că erau infectați cu SARS-Cov-2.

„Dar ceva interesant s-a întâmplat atunci. Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, din proprie inițiativă, a înregistrat rezultatele testelor ca fiind negative. Cred că și-a asumat un mare risc”, spune oficialul turc, sub protecția anonimatului.

Starea de sănătate a unor pacienți s-a agravat, iar unii chiar au decedat spre finalul lunii ianuarie, timp în care ministerul a continuat să ascundă cetățenilor adevărul și a raportat primul caz abia pe 11 martie 2020, spune Koçyıldırım.

Cu privire la raportarea primului caz Covid la o săptămână după ce Fondul Monetar Internațional a anunțat un plan de redresare de 50 de miliarde de dolari pentru țările care sunt afectate de epidemie, Koçyıldırım adaugă: „Glumeam între prieteni că asta se va întâmpla și chiar așa a fost”.

Ministerul a fost cumva obligat să facă anunțul și din cauză că personalul medical începea să fie îngrijorat de numărul tot mai mare de cazuri iar Asociația Medicilor din Turcia începuse deja să publice propriile date.

Oficialul care apare în documentar spune că a existat un conflict puternic între ministrul de Interne Süleyman Soylu și Fahrettin Koca, iar Soylu ar avea „”dovezi importante” care pot demonstra că Ministerul de Externe a ascuns adevărata magnitudine a epidemiei.

„Politicienii din Ankara sunt implicați în afaceri. Soylu și fratele său au afaceri în domeniul medical. Drept urmare, conflictul dintre cele două tabere este major”, explică el.

Koca a recunoscut în octombrie 2020 că cifrele legate de Covid nu sunt reale, dar a subliniat că este vorba despre cazurile asimptomatice, care nu au fost adăugate la statisticile finale.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook