O primă doză de vaccin AstraZeneca, urmată de una Moderna sau Novavax, conferă imunitate sporită împotriva Covid, arată un studiu britanic

O primă doză de vaccin AstraZeneca, urmată de una Moderna sau Novavax, conferă imunitate sporită împotriva Covid, arată un studiu britanic

Un studiu arată că un mix între o primă doză de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca și o a doua fie de Moderna, fie de Novavax, conferă niveluri mult mai mari de anticorpi neutralizanți și celule T, comparativ cu două doze de AstraZeneca. Descoperirea are implicații importante pentru țările cu venituri mai mici, care încă nu și-au încheiat campaniile de vaccinare primară, deoarece sugerează că nu e nevoie de acces la vaccinuri ARNm – și, prin urmare, la instalații de depozitare ultrafrig – pentru a declanșa un răspuns extrem de puternic la vaccinul Covid-19.

Cel mai puternic răspuns al celulelor T dintre toate a fost generat de o doză de vaccin AstraZeneca urmată de o doză de vaccin Novavax (ambele pot fi păstrate într-un frigider standard).

Studiul Com-Cov condus de Universitatea din Oxford și-a propus să stabilească dacă, prin combinarea vaccinurilor anti-Covid în timpul programelor de imunizare primară, ar obține un efect dăunător sau benefic pentru răspunsul imun. O astfel de flexibilitate ar putea fi crucială pentru a asigura implementarea rapidă a vaccinurilor în țările cu venituri mici și medii, unde oferta de vaccinuri poate fi inconsecventă.

„Există o mare flexibilitate în programul de imunizare primară”, spune profesorul Matthew Snape de la Universitatea din Oxford, care a condus cercetarea. „Doar pentru că ai primit prima doză dintr-un anumit vaccin, nu înseamnă că trebuie să primești același vaccin și la doza a doua.”

Niveluri de anticorpi mai mari

De asemenea, studiul întărește ideea că utilizarea vaccinului Moderna ca doză de rapel la persoanele care au primit anterior AstraZeneca ar trebui să aibă ca rezultat niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți și celule T.

Date separate, publicate săptămâna trecută, sugerează că atât vaccinurile Pfizer, cât și Moderna pot întări apărarea imunitară a organismului.

Cei 1.070 de participanți britanici au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer, urmată nouă săptămâni mai târziu de o a doua doză din același vaccin, dar și Moderna sau Novavax.

Nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost de 17 ori mai mari la cei care au primit vaccinul AstraZeneca urmat de vaccinul Moderna și de patru ori mai mari la cei care au primit AstraZeneca urmat de Novavax, comparativ cu cei care au primit două doze de vaccin AstraZeneca.

Pentru cei care au început cu vaccinul Pfizer, o a doua doză de Moderna a produs de 1,3 ori mai mulți anticorpi neutralizanți decât cu două doze de Pfizer; cei care au primit Novavax la a doua doză au avut cu 20% mai puțini anticorpi.

Studiul, publicat în The Lancet, a dezvăluit, de asemenea, diferențe în răspunsurile celulelor T după combinații de diferite tipuri de vaccinuri.

Mai multe celule de memorie

Vaccinurile care se bazează pe ARNm, cum ar fi Pfizer și Moderna, furnizează o mică bucată de cod genetic, cunoscut sub numele de ARN mesager, celulelor umane, instruindu-le să producă ei înșiși proteina spike. Vaccinurile cu vectori virali, cum ar fi AstraZeneca, fac același lucru, dar folosesc un virus inofensiv pentru a furniza instrucțiunile; în timp ce vaccinurile pe bază de proteine, cum ar fi Novavax, furnizează fragmente prefabricate din proteina spike alături de un adjuvant care stimulează imunitatea.

În timp ce două doze de vaccin AstraZeneca sau Pfizer au dus la un număr similar de celule T, combinarea vaccinului AstraZeneca cu o a doua doză de Moderna a dus la de 3,5 ori mai multe celule T. O a doua doză de Novavax a dus la de 4,8 ori mai multe celule T.

Pentru Pfizer, o a doua doză de Moderna a dus la de 1,5 ori mai multe celule T, în timp ce o a doua doză de Novavax a dus la mai puține celule T.

„Vaccinurile ARNm și cele cu vector viral fac ceva cu totul diferit atunci când vine vorba de amorsarea răspunsului celulelor T”, spune Snape.

Vaccinul Novavax va fi autorizat curând

Cercetările anterioare asupra altor vaccinuri cu vectori virali, cum ar fi cel împotriva Ebola, sugerează că o abordare mix-and-match ar putea duce la răspunsuri imune îmbunătățite.

Atât Agenția Medicamentului din UE, cât și Organizația Mondială a Sănătății se gândesc în prezent să autorizeze vaccinul Novavax și decizia ar putea fi anunțată în câteva zile sau săptămâni. Autorizarea OMS ar permite ca vaccinul să fie livrat prin inițiativa Covax.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook