Probabilitatea de a dezvolta o formă gravă de Covid-19 este cu 30% mai mică în cazul infectării cu varianta Omicron

Probabilitatea de a dezvolta o formă gravă de Covid-19 este cu 30% mai mică în cazul infectării cu varianta Omicron

Datele preliminare oferite de spitalele din Africa de Sud arată că mai puțin de o treime dintre pacienții internați pentru Covid-19 în timpul ultimului val legat de varianta Omicron suferă de o formă severă a bolii, comparativ cu două treimi, cât se înregistra în stadiile incipiente ale ultimele două valuri.

Datele publicate de Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din Tshwane, zona metropolitană care include Pretoria – unde a avut loc primul focar de Omicron – arată că au existat 1.633 de internări Covid în spitale publice și private, între 14 noiembrie și 8 decembrie.

Dintre ele, 31% au fost cazuri severe – definite drept pacienți care au nevoie de oxigen sau ventilație mecanică – comparativ cu 66% la începutul celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus și 67% în primele săptămâni ale primului val.

Mai transmisibilă, dar mai puțin severă

Oamenii de știință din Africa de Sud au tras pentru prima dată un semnal de alarmă asupra variantei Omicron la sfârșitul lunii trecute, când au observat că are un număr neobișnuit de mare de mutații, în special în regiunea proteinei spike, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane.

De atunci, ei încearcă să-și dea seama dacă mutațiile fac varianta Omicron să fie mai transmisibilă sau mai severă și în ce măsură o pot ajuta să reducă protecția împotriva vaccinurilor sau a bolii Covid-19 din trecut.

NICD avertizează că studiul are unele limitări inerente – nu este încă revizuit de colegi – iar cazurile severe ar putea crește pe măsură ce al patrulea val începe.

Nu se știe care este rolul vaccinării

„Poate dura câteva săptămâni până când rezultatele reale ale spitalizărilor se vor acumula”, se arată în raport.

Raportul nu menționează dacă pacienții studiați erau vaccinați, deci nu este clar în ce măsură o acoperire mai mare a vaccinului a favorizat formele mai blânde.

Dovezile timpurii sugerează că Omicron este mult mai transmisibilă decât orice altă variantă anterioară, dar că simptomele pot fi mai puțin severe, cu niveluri mai scăzute de spitalizare, în special la pacienții vaccinați.

Africa de Sud a raportat miercuri aproape 20.000 de noi cazuri de Covid-19 – un record de când a fost detectată varianta Omicron – și 36 de noi decese legate de Covid-19.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook