O genă moștenită de la Omul de Neanderthal favorizează formele severe de Covid-19

O genă moștenită de la Omul de Neanderthal favorizează formele severe de Covid-19

Există vreo legătură între neanderthali, a căror specie a dispărut cu zeci de mii de ani în urmă și formele severe de Covid-19? Da, potrivit unei echipe de cercetători germani, care au publicat concluziile în revista Nature. Aceștia susțin că o secvență de cromozom uman neanderthalian, comună printre locuitorii din Asia de Sud-Est și Europa, crește șansele purtătorilor de a contracta o formă severă a Covid-19. Această urmă de ADN neanderthalian se găsește pe cromozomul 3.

Arătăm că riscul este conferit de un segment genomic moștenit de la Omul de Neanderthal, care este prezent la aproximativ 50% dintre oamenii din Asia de Sud și de aproximativ 16% dintre locuitorii din Europa de astăzi”, potrivit Svante Pääbo și Hugo Zeberg, doi dintre cercetătorii echipei. Această bucată de ADN nu se găsește în patrimoniul genetic al locuitorilor Africii, spre exemplu.

De trei ori mai probabil

Oamenii care au moștenit această variantă a genei au de trei ori mai multe șanse să aibă nevoie de ventilație mecanică dacă sunt infectați cu Sars-CoV-2”, a declarat Hugo Zeberg. Fragmentul de ADN a fost găsit în scheletul unui bărbat neanderthalian care a trăit acum 50.000 de ani găsit în Croația și în mai multe schelete din Siberia. Cercetătorii nu știu, însă, dacă această bucată de ADN produce acest efect numai cu noul coronavirus sau dacă este sensibilă și la alți agenți patogeni.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook