Numărul oficial al focarelor din restaurante este foarte mic. În realitate însă, este greu de determinat

Numărul oficial al focarelor din restaurante este foarte mic. În realitate însă, este greu de determinat

Numărul focarelor de contaminare în baruri sau restaurante este oficial foarte mic. Această cifră este, fără îndoială, subestimată, din cauza dificultăților de identificare a grupurilor din aceste locuri.

Ultimul buletin epidemiologic din Franța, datat 8 octombrie, enumeră 3.207 focare începând cu 9 mai (excluzând casele de îngrijire medicală și mediile familiale), reprezentând un total de 34.767 de cazuri. Dintre acestea, 1.070 sunt încă în curs de anchetă. Pentru săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, datele – provizorii – arată 357 de focare în Franța.

Dintre aceste focare încă în curs de investigare, cel mai mare număr (378, sau 35%) se află în școli și universități. Urmează companiile (20%) și unitățile de sănătate (11,1%).

Pe de altă parte, nu există informații clare despre baruri și restaurante. În realitate, acestea sunt „plasate” în două categorii separate. Dacă sunt focare care implică angajații, vor fi clasificate drept „întreprinderi private și publice”. Și dacă se referă la clienți, vor apărea în categoria „Eveniment public sau privat: adunări temporare de oameni”, care reprezintă 7,9% din toate grupurile aflate încă sub anchetă.

Câte grupuri de „clienți” ai barurilor sau restaurantelor din categoria „adunări temporare de oameni” au fost identificate după 9 mai? „Zece”, recunoaște autoritatea sanitară pentru CheckNews Liberation. Această cifră foarte scăzută nu reprezintă însă realitatea situației din acest sector.

Numărul de focare, de toate tipurile, este subestimat în prezent. „Odată cu creșterea circulației virale în toată țara, numărul de focare identificate este probabil subestimat în mare măsură. Avalanșa din ultimele săptămâni provoacă o întârziere în validarea și notificarea focarelor „, explică agenția în buletinul săptămânal.

„Situațiile în care oamenii sunt în contact, dar nu se cunosc neapărat, fac mult mai dificilă identificarea unui focar”, explică Patrick Rolland, epidemiolog la Public Health France. De exemplu, pentru transport, în afară de modurile de călătorie în care este disponibilă o listă de pasageri, cum ar fi în avion, urmărirea contactelor va fi foarte complicată.”.

Totuși, datele despre clusterele din baruri și restaurante ar putea fi îmbogățite cu noul protocol de sănătate din aceste unități, care acum cere clienților să își lase datele de contact la intrare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook