Noua tulpină| De ce o variantă cu 50% mai transmisibilă este mai periculoasă decât o variantă cu 50% mai letală

Noua tulpină| De ce o variantă cu 50% mai transmisibilă este mai periculoasă decât o variantă cu 50% mai letală

Guillaume Rozier este cercetător în domeniul datelor. El analizează zilnic cifrele Covid19 și a fondat covidtracker.

Atlantico: Apariția unei mutații a SARS-CoV-2, care îl face cu 50% mai transmisibil decât varianta anterioară provoacă îngrijorare în rândul guvernelor și profesioniștilor din domeniul sănătății. De ce o variantă mai letală cu 50% ar fi fost mai puțin gravă decât una cu 50% mai transmisibilă?

Guillaume Rozier: Mortalitatea virusului nu este cel mai important parametru care influențează numărul de decese. Transmiterea virusului evoluează într-un mod exponențial, în timp ce rata de deces evoluează în mod liniar. Cu un virus care este de două ori mai transmisibil, nu avem de două ori mai multe cazuri, ci de 2 la puterea a 5-a. Dacă ar fi apărut o variantă cu o rată a mortalității cu 50% mai mare, ar exista pur și simplu de 2 ori mai multe decese. O variantă mai transmisibilă duce la mai multe cazuri și, prin urmare, la mai multe decese.

De ce creșterea exponențială a cazurilor are mai mult efect asupra duratei epidemiei decât asupra ratei mortalității?

Pentru a înțelege mai bine o variantă a unui virus care este cu 50% mai transmisibilă, putem analiza efectul acestuia asupra unei rate de transmisie (R) efective de 2 . Dacă avem un pacient în prima săptămână, săptămâna următoare vom avea doi pacienti și vor fi patru în a treia săptămână. Cu un virus care este de două ori mai transmisibil, în prima săptămână avem un pacient, dar a doua săptămână, în loc să avem doi, vom avea patru, deoarece se transmite de două ori mai mult. A treia săptămână vor fi deci 16 pacienți, creșterea este exponențială.

Cu o curbă ridicată de contaminare, nu vom avea doar mai multe cazuri, dar și numărul deceselor va crește exponențial. În schimb, cu o tulpină mai letală, am avea o creștere liniară.

În urma apariției acestei noi forme de virus în Marea Britanie, este confirmată această teză?

În Anglia, de două sau trei zile am atins niveluri record de contaminare. Știm că majoritatea cazurilor se datorează noii variante, dar nu putem spune cu fermitate că explozia cazurilor este influențată exclusiv de noua tulpină. Trebuie observată evoluția mutației și în alte țări, pentru a putea confirma comportamentul acesteia. Din fericire, în ceea ce privește decesele, situația nu este catastrofală deocamdată.

Pentru moment, nicio altă țară nu se confruntă cu o explozie de cazuri, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie. Epidemiologii sunt de părere că noua tulpină circulă și următoarele săptămâni vor fi interesante. Dacă vom observa același tip de focar și în alte regiuni, însemna că varianta este factorul unei creșteri masive a cazurilor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook