Mutațiile SARS-Cov-2| Ne confruntăm cu un virus diferit față de cel descoperit în China, acum un an

Mutațiile SARS-Cov-2| Ne confruntăm cu un virus diferit față de cel descoperit în China, acum un an

Trecând de la o gazdă la alta, virusurile acumulează erori. În general, « greșelile » nu au nicio consecință. Dar acesta este modul în care SARS-CoV-2, prin replicarea imperfectă, a suferit mai mult de 20.000 de mutații. Nimic anormal pentru virusurile de tip ARN, care se modifică de milioane de ori. Din cauza schimbărilor, ne confruntăm acum cu un virus SARS-CoV-2 diferit de cel care a apărut în China, în 2019.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, aceste variații nu modifică fundamental caracteristicile virusurilor, studierea lor ne permite să înțelegem mai bine transmiterea, puterile patogene și să le anticipăm evoluția. De asemenea, permite vaccinurilor să-și îmbunătățească eficacitatea.

De exemplu, peste 185.000 de probe de genom SARS-CoV-2 deținute de Inițiativa globală de partajare a datelor asupra gripei aviare (Gisaid), una dintre cele mai mari baze de date din lume, fondată în 2006, au fost analizate și examinate de Reuters.

Analiza arată că rezultatul tuturor mutațiilor a dus la numărul actual de șapte tulpini principale ale virusului. Tulpina originală, detectată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019, se numește tulpina L. Virusul a dezvoltat apoi tulpina S, la începutul anului 2020. Această mutație a fost urmată de tulpinile V și G. Tulpina G s-a transformat în tulpinile GR, GH și GV. Mai multe alte mutații, rare, au fost grupate sub denumirea de tulpina O.

Tulpina originală L a dispărut aproape cu totul si este înlocuita de tulpina G. Cea din urmă conține o mutație semnificativă, o transformare a proteinei Spike. Situată pe suprafața virusului, acesta îi permite să se agațe de celule, să le penetreze și să se înmulțească acolo. De asemenea, anticorpii vizează această proteină în timpul răspunsului imun. Acest lucru ar putea crește riscul de infectare și transmitere.

Baza de date Gisaid a cartografiat aproximativ 3.500 dintre aceste probe de SARS-CoV-2 din întreaga lume, făcând astfel posibilă reconstituirea parcursului.

O privire generală asupra pandemiei arată că, la început, virusul s-a răspândit rapid în întreaga lume. Introdus în diferite locuri, a creat focare noi. În această perioadă, tulpinile sunt mai diverse. Apoi, pe măsură ce fontierele au fost închise, tulpinile introduse sunt mai puțin numeroase si observăm apoi un început de dominație a celor mai rezistente tulpini G. Cu toate acestea, rata de evoluție către aceste noi tulpini are loc în diferite etape, în diferite țări. Aceste diferențe reflectă viteza de răspândire și prezența cazurilor „importate”.

Tulpinile G domină lumea

În Asia, de exemplu, tulpina L originală persistă mai mult, deoarece mai multe țări și-au închis rapid granițele și au restricționat circulația. În schimb, în ​​America de Nord și Europa, care nu au restricționat atât de mult mișcarea, cel puțin inițial, tulpinile G se răspândesc și suferă mutatii într-un ritm mai rapid.

Astăzi, tulpinile G domină lumea. Mutația D614G este cea mai comună variantă (denumită astfel deoarece un aminoacid, aspartatul (D) a fost schimbat în glicină (G) în poziția 614, pe proteinele ​​Spike). Mutațiile coincid cu apariția de noi cazuri. În Australia, în timpul celui de-al doilea val, tulpinile G sunt prezente în majoritatea probelor, ceea ce dovedește, pe de o parte, că țara a eliminat transmiterea vechilor tulpini L și S datorită unei serii de măsuri de distanțare socială și, pe de altă parte, că noile focare ar putea fi declanșate de persoanele care se întorc din străinătate.

Dominația tulpinilor G este și mai evidentă dacă luăm în considerare țările în care pandemia este mai severă. În Statele Unite, aceste mutații se află în centrul celor trei valuri epidemice succesive. În India, ele corespund creșterii constante a infectărilor din iunie până în septembrie.

Cea mai recentă mutație a produs tulpina GV, care afectează proteinele Spike. Potrivit oamenilor de știință de la Gisaid, ar avea un efect redus asupra capacității virusului de a se lega de celule. Izolată în Europa, a apărut din ce în ce mai frecvent în ultimele săptămâni. Rămâne întrebarea cu privire la cauza răspândirii sale puternice. Motivul ar putea fi ușurința de transmitere sau caracteristica de a fi ajuns la turiști în timpul verii sau la adulți tineri, activi social.

Există excepții. Unele țări nu au trecut de la tulpini L la tulpini G. Singapore, de exemplu, a dezvoltat un număr semnificativ de tulpini O, adică variante ale virusului care nu au evoluat în linii constante. Acest lucru ar putea fi explicat prin focare epidemice limitate la căminele pentru lucrătorii străini care puteau fi rapid izolați.

Coreea de Sud a cunoscut o predominanță a tulpinii V, rezultatul unui focar foarte mare printre cei 200.000 de membri ai unei secte din orașul Daegu, din sud-estul țării.

Toate tulpinile noi se nasc prin mutație, atunci când virusul se reproduce în celule si genomul său este modificat.

În orice caz, asigură Reuters, schimbările observate până acum la SARS-CoV-2 nu au produs tulpini susceptibile să reziste vaccinurilor aflate în curs de dezvoltare. Agenția menționează un studiu realizat de universitățile Sheffield și Harvard, care relevă că tulpinile G ar putea constitui un avantaj, deoarece aceste tulpini au mai multe proteine ​​Spike pe suprafața lor, ținte ale anticorpilor induși de vaccin.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook