„Moștenirea chineză a mamei mi-a dat încredere în mine”, spune Emma Răducanu

„Moștenirea chineză a mamei mi-a dat încredere în mine”, spune Emma Răducanu

Emma Răducanu atribuie o mare parte din impulsivitatea și determinarea ei filiației chineze și românesti. Biografia familială a adolescentei născute în Toronto, cu tată român, mamă chineză și care a ajuns în Marea Britanie când avea doar doi ani, devine din ce în ce mai familiară publicului britanic.

Mai puțin cunoscut este faptul că, înainte de pandemia Covid, ea călătorea în mod regulat în orașul natal al mamei sale, Shenyang, din nord-estul Chinei, pentru a-și vizita rudele și a se antrena la un institut sportiv local, departe de lumina reflectoarelor din Marea Britanie.

La Institutul de Educație Fizică Shenyang, nu numai că a practicat loviturile și jocul pe teren care au propulsat-o la finala de sâmbătă a US Open, dar a jucat și tenis de masă cu jucători profesioniști, pentru a-și îmbunătăți reacțiile.

În timp ce alte sportive britanice aspirante căutau inspirație la Virginia Wade, Laura Robson, Heather Watson și Johanna Konta, Răducanu avea drept reper idolul Chinei în tenis, fostul număr doi mondial Li Na.

„Chiar dacă Li Na s-a retras, am urmărit multe dintre meciurile ei pe YouTube, pentru că era foarte agresivă”, spunea Răducanu în iulie. „Mișcarea ei a fost ceea ce m-a impresionat cel mai mult. Era atât de agilă și rapidă – și foarte puternică. Nu ar rata o ocazie de a fi agresivă.”

Mama lui Răducanu, Dong Mei Zhai, care acum este cunoscută sub numele de Renee, a crescut în Shenyang, apoi s-a mutat la Toronto. Împreună cu soțul ei, Ian, a mers ulterior la Bromley, în sud-estul Londrei, când fiica lor avea doi ani.

Tânăra de 18 ani a pus pentru prima dată mâna pe racheta de tenis la vârsta de cinci ani și, după ce a devenit o speranță a Academiei de tenis Bromley, a obținut o bursă de la Asociația de tenis Lawn, permițându-i să se antreneze în timp ce își continuă activitatea școlară.

Ea atribuie rădăcinilor chinezești și românești faptul că a rămas cu picioarele pe pământ, în ciuda unui stil de viață din ce în ce mai internațional în circuitul de tenis.

Adolescenta, care poate înțelege limba chineză, dar își dezvoltă încă abilitățile de vorbire, spune că motivația și disciplina ei se datorează în mare parte familiei mamei sale.

„Cred că încrederea vine doar din credința interioară”, spune ea pentru ediția din octombrie a Vogue.

„Mama mea provine dintr-un mediu chinez, au o incredere în sine foarte bună. Nu înseamnă neapărat să spui tuturor cât de bun ești, ci să crezi în tine. Chiar respect asta în cultura chineză.”

După parcursul uimitor la Wimbledon în această vară, a spus: „Mama mea mi-a insuflat mereu multe calități, cum ar fi disciplina și respectul față de alte persoane… cred că, având părinți ca ai mei…  te motivează mereu, ei au așteptări mari, așa că am încercat întotdeauna să mă conformez.”

„Aș spune mama mă inspiră foarte mult. Ea îmi arată întotdeauna, prin exemplu, ce înseamnă ‘muncă grea’.”

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook