Moartea lui George Floyd: imagini tulburătoare în care poliția atacă mai mulți jurnaliști

Moartea lui George Floyd: imagini tulburătoare în care poliția atacă mai mulți jurnaliști
Foto: AFP

Cătușe, gaze lacrimogene sau cartușe, gloanțe de cauciuc, bătăi… Câțiva jurnaliști au fost vizați de poliție în timp ce transmiteau manifestațiile care au încins spiritele în Statele Unite.

Jurnaliștii au vizați de focuri de armă, atacați sau arestați de către polițiști în mai multe orașe din Statele Unite în timpul manifestațiilor din ultimele zile, pornite ca reacție la moartea lui George Floyd.

Cea mai mediatizată scenă rămâne cea a arestării reporterului CNN, Omar Jimenez, încătușat de polițiști când transmitea în direct, din Minneapolis, vineri 29 mai, fiind eliberat o oră mai târziu.

Dar alte câteva incidente au avut loc în SUA, inclusiv în Louisville, Kentucky, unde un ofițer de poliție a tras cu cartuse cu gaze lacrimogene într-o echipă de televiziune locală care îl filma. „Se trage în noi!” a strigat Kaitlin Rust de la WAVE 3 în direct.

În Minneapolis, jurnalista independentă Linda Tirado a fost împușcată pe față cu un glonț de cauciuc și a spus că și-a pierdut definitiv ochiul.

„Autoritățile trebuie să ordone forțelor de poliție să nu ia jurnaliștii drept țintă”, a cerut Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) sâmbătă, 30 mai.

Tot în Minneapolis, un reporter al „Vice” a primit gaze lacrimogene de la mică distanță, în timp ce stătea întins la pământ la cererea poliției, arătându-și legitimația de presa si repetând de mai multe ori că e jurnalist.

Jurnaliști australieni atacați

Luni, 1 iunie, când zona din jurul Casei Albe a fost înconjurată de poliție înainte de o intervenție televizată a lui Donald Trump, o echipă de televiziune australiană a fost atacată în direct.

Reporterul 7NEWS, Amelia Brace, este bătută cu un baston de către un ofițer de poliție, după ce un alt ofițer îmbrăcat în echipament anti-terorist îl lovise pe cameramanul echipei, Tim Myers.

Cei doi jurnaliști au spus că au fost apoi împușcați gloanțe de cauciuc și atacați cu gaze lacrimogene.

Consecințe diplomatice?

Canberra investighează atacul și rămâne de văzut care vor fi consecințele, a anunțat marți guvernul australian. „Am cerut Ambasadei Australiei la Washington să investigheze acest incident”, a declarat Marise Payne, șefa diplomației australiene. „Astept sfaturi suplimentare despre cum putem transmite îngrijorarea profunda a Australiei autoritatilor locale din Washington”, a adăugat ea.

Imaginile atacului au fost difuzate în mod repetat la TV în Australia, o țară care este un aliat important al Statelor Unite. Ambasadorul american în Australia, Arthur Culvahouse, a scris pe Twitter că țara sa a luat „în serios maltratarea jurnaliștilor, ca toți cei care iau în serios democrația”.

Marise Payne a evitat să-l critice în mod direct pe președintele Donald Trump. „Este, evident, o perioadă foarte dificilă în Statele Unite”, a spus ea la radio ABC. „Susținem dreptul tuturor de a protesta pașnic și îi încurajăm pe toți cei implicați […] să evite violența. „

Atacuri ale manifestanților

Jurnalistii au fost, de asemenea, atacați și de către manifestanți, așa cum s-a întâmplat cu fotograful Ian Smith, care susține că a fost bătut în Pittsburgh, Pennsylvania, înainte ca alți manifestanți să intervină.

În Atlanta, Georgia, sediul canalului de știri CNN a fost atacat vineri de un grup format din zeci de persoane care au aruncat cu grenade în holul unde se găseau mai multi polițiști.

Sâmbătă dimineață, un reporter pentru canalul Fox News care transmitea din fața Casei Albe a fost atacat de protestatari și urmărit câteva sute de metri înainte ca agresorii să fie disperați de poliție.

„Dacă sunteți protestatari, faceți ceea ce credeți că este corect, dar nu ne opriți să ne facem meseria de a informa publicul”, se arată într-un comunicat al Societății Jurnaliștilor Profesioniști (SPJ).

Cât de responsabil este Donald Trump

Ca răspuns, Donald Trump a publicat pe Twitter următorul mesaj : „Ironia sorții, sediul CNN este atacat de protestatarii pe care [canalul de TV] i-a prezentat ca fiind nobili și drepti.”.

De când a preluat mandatul, președintele american a atacat în mod constant canalele mass-media, acuzând că au denaturat adevărul sau chiar au fabricat informații false pentru a-i face rău.

El le-a catalogat în mod regulat ca „dușmani ai poporului”, în special CNN-ul, ținta lui preferată.

Sursa: L’Obs

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook