Mișcarea anti-rasistă provoacă demisii în redacțiile ziarelor din SUA

Mișcarea anti-rasistă provoacă demisii în redacțiile ziarelor din SUA

Directori de la New York Times, Philadelphia Inquier și Refinery29 au trebuit să părăsească redactiile.

Ziarele New York Times și Philadelphia Inquirer; site-ul feminin Refinery29, deținut de Vice Media; revista culinară star a lui Condé Nast, Bon Appétit.

În mai puțin de 48 de ore, aceste patru publicații și-au văzut directorii sau redactorii părăsind redacțiile, după valul de critici publice virulente venind din partea unor colaboratori și mai ales dinspre angajații non-albi. Motivele acestor demisii sunt diferite, dar sunt legate de mișcarea anti-rasistă care a zguduit Statele Unite de la moartea lui George Floyd, sufocat de un ofițer de poliție în timpul arestării sale în Minneapolis.

„Trimiteți trupele” împotriva manifestanților care au fost descriși drept „răsculați”, „insurgenți” și „spărgători”. Articolul senatorului republican Tom Cotton, publicat pe 3 iunie în secțiunea Opinii din New York Times, a provocat proteste  fără precedent în cadrul redacției. Peste 800 de jurnaliști au semnat o scrisoare trimisă conducerii ziarului criticând articolul plin de dezinformări, mai ales în ceea ce privește rolul mișcării antifasciste. În paralel, zeci de jurnaliști au publicat pe Twitter mesaje despre articolul care, spun ei, „pune în pericol angajații de culoare ai New York Times”. „Acest articol pune gaz pe foc într-un moment sensibil din istoria americană”, au spus sindicatele. „Ca femeie de culoare, ca jurnalist, ca americancă, îmi este rușine că am publicat acest lucru”, a scris pe Tweeter Nikole Hannah Jones, care a câștigat un premiu Pulitzer pentru New York Times la începutul lunii mai.

Protestul s-a încheiat luni cu demisia șefului secției de opinii, James Bennet. Acesta din urmă, care era angajat în cursa pentru a prelua conducerea ziarului, și-a exprimat dorința de a lăsa rubrica deschisă către toate ramurile politice. Dar o anchetă internă a concluzionat că articolul conținea erori și că a fost publicat fără o verificare serioasă. De atunci, articolul a fost modificat și apare precedat de un avertisment.

„Suntem obosiți”

Un alt articol a dus la demisia redactorului Philadelphia Inquirer, Stan Wischnowski. Un text de opinie care se concentra asupra clădirilor orașului arse sau deteriorate în timpul protestelor intitulate „Buildings matter, too” („Clădirile contează și ele”). Acest articol i-a determinat pe aproximativ patruzeci de jurnaliști non-albi să-și exprime exasperarea într-o scrisoare deschisă: „Suntem obosiți să vedem că eforturile  de a câștiga încrederea comunităților noastre sunt anihilate de alegeri necugetate și insensibile. Am obosit ca atunci când ne spunem preocupările să ni se răspundă că ziarul a făcut multe progrese în ceea ce privește diversitatea și incluziunea, și alte asemenea platitudini.”.

Potrivit profesorului de jurnalism de la Universitatea din New York, Jay Rosen, cele două cazuri demonstrează o contradicție în redacțiile de știri americane. „Jurnaliștii din minorități [au fost recrutați] pentru a aduce o altă viziune asupra lumii și perspective noi. Dar li se cere să își cenzureze punctele de vedere în numele obiectivității și neutralității, « valori centrale ale jurnalismului american », scrie el pe site-ul său Press Think.

În același timp, foste jurnaliste de culoare de pe site-ul feminin Refinery29 au declarat pe Twitter despre umilințele suferite în redacție. „Unul dintre sefi mă confundă tot timpul cu o colegă”, a scris una dintre jurnaliste, care nu a putut să reziste mai mult de nouă luni, „având în vedere atmosfera toxică”. „Refinery29, dacă doriți să fiți aliați adevărați, începeți să-i plătiți mai bine pe angajații vostri de culoare”, a replicat un tweet.

Critici similare au apărut si la revista culinara Bon Appétit după publicarea unei fotografii a editorului Adam Rapoport. Datând de la Halloween 2013, fotografia îl arată îmbrăcat într-un costum caricatural al unui latino-american. „Aceasta este o ilustrare a rasismului care face ravagii de la CondéNast. Profesez de cincisprezece ani și Bon Appétit mă plătește la fel ca pe o asistenta unui redactor alb, fără experiență. Am fost pusă în fața camerelor de filmat doar ca dovadă a diversității ”, denunță pe Instagram cheful bucătar Sohla El-Waylly.

Alți angajati au solicitat public demisia lui Adam Rapoport. Acesta din urmă, care este în fruntea revistei Bon Appétit din 2010, a părăsit redactia luni. Decizie similară pentru Christene Barberich, co-fondatoare și redactor-șef al Refinery29. „Este clar, citind aceste mărturii, că Refinery29 trebuie să se schimbe. Trebuie să facem mai bine, iar asta înseamnă să lăsăm loc altora”, a scris ea.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook