Mii de țânțari modificați genetic au fost eliberați în Florida. Unii localnici se tem că inițiativa ar putea fi dăunătoare
Mii de țânțari modificați genetic au început să fie eliberați în Florida săptămâna aceasta, ca parte a efortului de combatere a unei specii de țânțari care răspândesc boli. Proiectul companiei britanice de biotehnologie Oxitec își propune să reducă populația de țânțari Aedes aegypti, care pot răspândi boli precum Zika și febra dengue, potrivit The Miami Herald.
Proiectul își propune ca țânțarii masculi modificați genetic să se împerecheze cu femelele nemodificate, care sunt cele care înteapă. Un așa-numit „mecanism al morții” ar acționa atunci pentru a preveni supraviețuirea oricărei descendente feminine rezultate. „Descendența feminină a acestor întâlniri nu poate supraviețui, iar populația de Aedes aegypti va fi ulterior controlată”, transmite Oxitec într-un comunicat.
Proiectul a fost aprobat de Agenția SUA pentru Protecția Mediului, de Florida State și de consiliul local de control al țânțarilor, potrivit Herald.
Însă unii localnici se opun ideii. Mara Daly, care locuiește în Key Largo, protestează de ani de zile împotriva unei astfel de măsuri – se teme că inițiativa ar putea dăuna oamenilor și mediului. „De ce nu efectuează un simplu sondaj pentru a satisface localnicii care sunt obligați să facă parte din acest proces?”, întrebă Daly.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook