Costurile globale privind vaccinarea anti-Covid vor ajunge la 157 de miliarde de dolari până în 2025 – raport estimativ

Costurile globale privind vaccinarea anti-Covid vor ajunge la 157 de miliarde de dolari până în 2025 – raport estimativ

Cheltuielile globale estimate privind achiziționarea vaccinurilor anti-Covid vor atinge 157 de miliarde de dolari până în 2025, determinate de programele de vaccinare în masă și de „vaccinuri de rapel” așteptate la fiecare doi ani, potrivit unui raport IQVIA Holdings Inc, care oferă date și analize pentru industria asistenței medicale. Compania americană a declarat că se așteaptă ca primul val de vaccinări Covid să ajungă la aproximativ 70% din populația lumii până la sfârșitul anului 2022. Vaccinurile de rapel vor urma celor două doze inițiale la fiecare doi ani, se arată în raportul realizat pe baza datelor actuale privind durata efecienței vaccinurilor.

Statele Unite se pregătesc pentru posibilitatea ca un rapel să fie necesar la aproximativ 9 – 12 luni după primele două doze, a declarat un oficial de la Casa Albă la începutul lunii. Pfizer a declarat, de asemenea, că pot fi necesare rapeluri în termen de 12 luni.

Cheltuielile cu vaccinurile sunt de așteptat să fie cele mai ridicate în acest an – 54 de miliarde de dolari, cu campanii masive de vaccinare în desfășurare în întreaga lume. Se așteaptă să scadă apoi până la 11 miliarde de dolari, în 2025, deoarece concurența crescută și volumul de vaccinuri scad prețurile, spune Murray Aitken, vicepreședinte al IQVIA.

Prognoza pentru o astfel de creștere a vânzărilor privind o nouă clasă de medicamente sau vaccinuri este de neegalat, dar amintește de cele 130 de miliarde de dolari cheltuiți pentru noile cure împotriva hepatitei de tip C între 2014 și 2020, a spus Aitken într-un interviu.

Previziunile de cheltuieli pentru vaccinurile anti-Covid reprezintă 2% din prognoza de aproximativ 7 trilioane de dolari necesari pentru toate medicamentele eliberate pe bază de rețetă în perioada menționată, spune IQVIA.

Excluzând costul vaccinurilor, cheltuielile generale pentru medicamente vor fi cu 68 de miliarde de dolari mai mici în cei între 2020 și 2025 decât ar fi fost fără pandemie, potrivit raportului, deoarece au existat întreruperi majore privind consultările, procedurile și utilizarea medicamentelor.

„Vaccinurile anti-Covid vor costa 157 miliarde de dolari în următorii cinci ani”, spune Aitken, „dar este un preț foarte mic de plătit în raport cu costul uman al pandemiei”.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook