Mii de oameni protestează în Cuba: „Jos dictatura!”

Mii de oameni protestează în Cuba: „Jos dictatura!”

Mii de oameni protestează în Cuba față de regimul comunist, scandând „Jos dictatura!”, informează BBC.

Protestele se desfășoară în mai multe orașe, inclusiv în capitală, Havana. Ei vor înlăturarea de la putere a regimului comunist într-unul dintre ultimele bastioane rămase ale acestui sistem. Sursa citată menționează că forțele de ordine au reținut și au lovit mai mulți protestatari.

Pe lângă schimbarea regimului, aceștia cer o campanie de vaccinare mai rapidă. Duminică, Cuba a înregistrat un număr record de aproape 7.000 de infecții zilnice și 47 de decese. Printre motivele care motivează masele să continuie se numără și prăbușirea economiei. Anul trecut, aceasta a scăzut cu 11%; în mare parte din cauza pandemiei, dar și a sancțiunilor impuse de către Statele Unite ale Americii.

„Ordinul de luptă a fost dat”

De cealaltă parte, președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel, a cerut maselor să apare „revoluția”- făcând referire la evenimentul din 1959 prin care a fost instaurat regimul comunist. Anul acesta are o importanță deosebită pentru cubanezi, întrucât reprezintă și momentul în care Fidel Castro a ajuns la putere. Dictatorul a fost la cârma țării până când a murit, în 2008. În urma mesajului președintelui, au fost inițiate mitinguri pentru a sprijini guvernul, unde participă tot câtva mii de oameni.

„Ordinul de luptă a fost dat – în stradă, revoluționari!”, a spus Miguel Díaz-Canel la televiziunea de stat, în încercarea sa de a-și mobiliza suporterii.

Un oficial al Statelor Unite din partea Biroului Afacerilor în Emisfera Vestică, Julie Chung, a postat un mesaj pe Twitter în urma acestui incident.

„Suntem profund îngrijorați de „apelurile la luptă” din Cuba. Susținem dreptul poporului cubanez la adunarea pașnică. Facem apel la calm și condamnăm orice violență” – este tweet-ul dat de Julie Chung.

„Nu ne lasă să trăim”

În ciuda poziției oficialului din SUA de a susține adunarea pașnică, unii dintre protestatari au recurs și la violență. Aceștia au mers până în punctul de a distruge mașinile de poliție sau de a fura din magazinele deținute de către statul cubanez.

„Aceasta este ziua. Nu mai putem suporta. Nu avem mâncare, nu avem medicamente, nu avem libertate. Nu ne lasă să trăim. Am obosit”, a spus unul dintre protestatari, conform sursei citate.

Turismul, unul dintre cele mai mari sectoare din economia Cubei,  a fost lovit puternic de pandemie. La fel este cazul și cu industria zahărului – exporturile nu au fost la nivelul anilor precedenți din cauza recoltelor slabe. Prin urmare, populația cubaneză este înfometată și își cere dreptul la libertate.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook