Medicul Mircea Sofonea: „Situația este fals liniștitoare”, chiar dacă numărul deceselor este la un nivel redus

Medicul Mircea Sofonea: „Situația este fals liniștitoare”, chiar dacă numărul deceselor este la un nivel redus

O „psihoză”, o „dictatură a sănătății” în căutarea „riscului zero”… Pe rețelele de socializare, mulți utilizatori critică gestionarea epidemiei Covid-19. „Sincer, 31 de internări la ATI, 30 de externari… 65 de morți în 7 zile, toți peste 70 de ani și care sufereau deja de patologii grave. Lăsați copiii în pace ”, a fost comentariul unui cititor al ziarului Le Figaro privind un articol care pune în discuție purtarea măștilor în școala primară. Un discurs contrar celui al autorităților de sănătate care, de câteva săptămâni, își accentuează avertismentele.

La trei luni de la ieșirea din izolare, epidemia pare să fie sub control. Cel puțin la prima vedere. E adevărat, numărul de cazuri noi crește în fiecare zi, dar numărul de noi spitalizări, internări la terapie intensivă și decese – despre care ni s-a spus din start că sunt singurii indicatori valabili – rămân la un nivel redus. Un paradox care sugerează că virusul nu mai e atât de periculos.

Dar, în opinia epidemiologilor intervievați de Le Figaro, această idee este greșită. „Situația este fals liniștitoare”, a declarat medicul Mircea Sofonea, lector în epidemiologia bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier. Testele nu arată o modificare semnificativă a virulenței sau a contagiozității virusului, ele nu s-au schimbat.”.

Începerea școlii și iarna sunt motive de îngrijorare

Oamenii de știință văd cel puțin două explicații pentru această revenire lentă a epidemiei. Pe de o parte, virusul se răspândește în prezent în special în rândul tinerilor, care prezintă un risc scăzut de a suferi de o formă severă de Covid-19. „În timpul verii, a existat o formă de relaxare în rândul tinerilor, iar cei din grupurile de risc au aderat mai mult la măsurile de prevenție”, spune Mircea Sofonea. „Tinerii care sunt infectați în acest moment sunt posibili contaminanți viitori ai restului populației”, spune Daniel Lévy-Bruhl.

A doua explicație: atunci când sunt aplicate, măsurile de protectie încetinesc răspândirea virusului, iar testele în masă permit ruperea unei părți a lanțurilor de transmisie. „Este o diferență uriașă față de situația pe care am experimentat-o ​​înainte de izolare”, spune dr. Lévy-Bruhl. Chiar dacă subliniem o insuficiență în aplicarea măsurilor de protecție, chiar dacă toată lumea nu este testată imediat după debutul simptomelor, este clar că populația depune eforturi semnificative. „.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla odată cu începerea anului școlar, întoarcerea din vacanțe și apropierea iernii – ceea ce, știm, promovează răspândirea virusurilor respiratorii. „Dacă spitalizările continuă să crească încet, serviciile spitalicești ar trebui să sepoată descurca”, spune Simon Cauchemez. Pe de altă parte, dacă epidemia se accelerează, situația poate deveni mai dificilă „.

Conform modelelor lui Mircea Sofonea și a echipei sale, 5.000 de paturi de terapie intensivă ar putea fi ocupate până la sfârșitul lunii octombrie, dacă rata actuală continuă. O cifră care nu e unanimă în rândul epidemiologilor. „Aceasta este o extrapolare făcută în scopuri de anticipare, nu de prezicere. Dacă unul dintre parametri se schimbă, acest lucru modifică aceste calcule: de obicei, întărirea gesturilor de prevenție reduce semnificativ orizontul de saturație ”, spune Mircea Sofonea.

Unii medici sunt mai optimiști. „Amintiți-vă imaginile de la Festivalul Muzicii, din Paris, la care au participat foarte mulți oameni: nu am observat o revenire, își amintește profesorul Frédéric Adnet, șeful serviciului de urgență de la spitalul Avicenne (Seine-Saint-Denis). Nu sunt îngrijorat, dar rămân vigilent. Și chiar nu cred că vom atinge aceeași amplitudine ca în cazul primului val, suntem mai bine pregătiți.”.

Deci, facem prea mult? „Aceasta este întreaga problemă a prevenției: când o facem bine, nu se întâmplă nimic și suntem criticați că am făcut prea mult, iar când nu o facem, sănătatea populației se deteriorează și suntem criticați pentru asta. Sănătatea publică este o muncă foarte ingrată”, declară Arnaud Fontanet. Pentru Simon Cauchemez, este clar că „aceleași cauze vor avea aceleași efecte. Dacă relaxăm toate măsurile, ne putem aștepta la o situație explozivă. Există o graniță între a lăsa epidemia să se răspândească și a acționa excesiv împotriva ei.”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook