Mai mulți muncitori chinezi au suferit simptome asemănătoare celor specifice Covid în 2012. Fauci solicită mai multe detalii Chinei

Mai mulți muncitori chinezi au suferit simptome asemănătoare celor specifice Covid în 2012. Fauci solicită mai multe detalii Chinei

Dr. Anthony Fauci, expert de top în boli infecțioase din SUA, a cerut Chinei să dea informații despre șase muncitori care s-au îmbolnăvit după ce au lucrat într-o mină din provincia Yunnan în 2012 și sunt acum văzuți ca parte cheie a eforturilor de a identifica originile Covid-19.

Muncitorii, cu vârste cuprinse între 30 și 63 de ani, eliminau fecale de lilieci dintr-o mină de cupru, în aprilie 2012. Câteva săptămâni mai târziu au fost internați într-un spital din capitala provinciei Kunming, cu tuse persistentă, febră, dureri de cap și piept și dificultăți de respirație. Trei dintre ei au decedat.

Mina se află în Mojiang, în sud-vestul Chinei, la aproximativ 1.500 de kilometri de Wuhan, unde a fost identificat pentru prima dată SARS-Cov-2

Deși detaliile biografice complete ale celor șase lucrători nu au fost publicate, sunt cunoscute numele, vârstele și fișele medicale ale acestora – dezvăluite într-o teză din 2013 scrisă de un student postuniversitar de la Universitatea Medicală Kunming, pe nume Li Xu.

Studiul lui Li, încă disponibil în arhiva științifică a Chinei, pe cnki.net, examinează simptomele fiecărui pacient și concluzionează că au fost victime ale unui coronavirus „asemănător SARS” contractat de la lilieci.

Oamenii de știință care au mers în mină la sfârșitul anului 2012 au găsit mostre ale unui agent patogen care a devenit cunoscut sub numele de „virusul Mojiang”, găsit la șobolani și fără legătură cu SARS-CoV-2. Cercetările ulterioare nu au putut confirma dacă acesta a cauzat boala minerilor.

Potrivit lui Shi Zhengli, de la Institutul de Virusologie din Wuhan, simptomele lucrătorilor, asemănătoare pneumoniei, au fost cauzate de o infecție fungică. Shi și echipa ei au specificat în cercetările publicate în noiembrie anul trecut că au testat din nou 13 probe prelevate de la patru dintre pacienți și nu au găsit niciun semn că ar fi fost infectați cu SARS-CoV-2.

De la mijlocul anului trecut, teza postuniversitară a lui Li a fost difuzată online drept posibilă dovadă că un coronavirus foarte similar cu SARS-CoV-2 ar fi putut infecta oamenii încă din 2012.

Unii cred, de asemenea, că lucrarea oferă dovezi circumstanțiale pentru acuzațiile potrivit cărora WIV a capturat, studiat și efectuat experimente de „câștig de funcție” pe viruși găsiți în mină, inclusiv RaTG13.

Identificat pentru prima dată în 2016, RaTG13 împarte 96,2% din genomul său cu SARS-CoV-2, potrivit unui document publicat de Shi și alți cercetători la începutul lunii februarie 2020, la doar câteva săptămâni după identificarea primelor cazuri Covid-19 în Wuhan.

Ce alte virusuri au mai fost găsite în mină

Din 2012 până în 2015, cercetătorii WIV au identificat până la 293 de coronavirusuri în și în jurul minei.

Shi și alți cercetători spun că niciunul nu a fost mai apropiat de SARS-CoV-2 decât RaTG13. Niciunul dintre ei nu deținea domeniul cheie de legare a receptorilor care permite SARS-CoV-2 să infecteze oamenii atât de eficient.

Lucrarea concluzionează că „dovezile experimentale nu pot susține” afirmațiile conform cărora SARS-CoV-2 s-a scurs din laborator și a solicitat „prelevarea de probe de la lilieci, pangolini sau a altor posibile animale intermediare” pentru a înțelege mai bine de unde a apărut pandemia.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook