Cine este bărbatul care l-a pălmuit pe Emmanuel Macron. Fan al artelor marțiale medievale, simpatizant al extremei dreapta

Cine este bărbatul care l-a pălmuit pe Emmanuel Macron. Fan al artelor marțiale medievale, simpatizant al extremei dreapta

Emmanuel Macron a fost pălmuit marți, în timpul unei vizite într-o localitate din sudul Franței. Președintele Franței s-a îndreptat spre un grup de oameni care îl așteptau în orășelul Tain-l’Hermitage, la ieșirea dintr-o școală. Unul dintre bărbații poziționați după bariere l-a lovit peste față pe Macron, înainte ca gărzile de corp să poată interveni. Două persoane au fost arestate în urma incidentului.

De ce a fost pălmuit Macron?

Atacatorul purta un tricou inscripționat cu „A Bas La Macronie” (Jos cu Macronismul). El a fost auzit pronunțând „Montjoie Saint Denis”, un strigăt de luptă al armatei franceze, de pe timpul monarhiei – în prezent slogan adoptat ce extrema dreapta. Motivul atacului este încă neclar.

Un bărbat ăn vârstă de 28 de ani, numit Damien T, a fost arestat. Potrivit mass-mediei franceze, el este fan al artelor marțiale medievale și este abonat al mai multor canale de YouTube ale extremei dreapta.

Cum reacționează guvernul și opoziția?

Vorbind în fața Consiliului Național, premierul Jean Castex transmite că „prin intermediul șefului statului, întreaga democrație a fost țintită”. Declarația a declanșat aplauzele politicienilor prezenți în sală.

„Democrația înseamnă dezbatere, dialog, confruntare a ideilor, exprimarea dezacordurilor, bineînțeles, dar în niciun caz nu poate fi vorba de violență, insulte verbale și cu atât mai puțin agresiuni fizice”.

Liderul extremei dreapta, Marine Le Pen, a condamnat ferm „agresiunea fizică intolerabilă care l-a vizat pe președintele republicii”.

Macron nu a oferit nicio reacție până acum.

Sursa: The Scotsman

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook