Lupta restricțiilor| Medici care critică măsurile recomandate de… medici. „Nu ei plătesc prețul”

Lupta restricțiilor| Medici care critică măsurile recomandate de… medici. „Nu ei plătesc prețul”

În fața creșterii exponențiale a numărului de noi cazuri Covid-19, ar trebui luate măsuri restrictive în ceea ce privește adunările private? Deocamdată, în Franța nu s-au luat măsuri pentru a limita adunările care au loc în sfera privată, spre deosebire de Marea Britanie, unde luni intră în vigoare interdicția de a te întâlni cu mai mult de șase persoane.

„Sunați sfârșitul recreației”

„Noi, doctorii, nu suntem în măsură să dăm ordine. Dar trebuie să avem grijă unul de celălalt și poate să anunțăm sfârșitul recreației. Evitați, pe cât posibil, întrunirile private”, au îndemnat șase medici într-un apel, publicat pe 12 septembrie în Journal du Dimanche. „Reduceți numărul de persoane prezente în cadrul privat”, continuă medicii. „Mai este timp să acționăm, toți, împreună”.

„Responsabilitatea oamenilor”

„Limitarea adunărilor private este, cred, o chestiune de responsabilitate a oamenilor”, a declarat Philippe Amouyel pentru BFMTV. Profesorul de sănătate publică de la Spitalul Universitar din Lille, semnatar al scrisorii menționate mai sus, consideră că sfera privată este, până în prezent, „un teritoriu în care virusul se poate răspândi destul de repede”.

„Depinde unde te afli”, explică el, considerând că trebuie să ții cont de dimensiunea camerei sau ventilație. „Chiar trebuie să te adaptezi”, insistă el.

„Evaluează raportul beneficiu / risc”

Medicul Yonathan Freund, medic de urgență la Pitié-Salpêtrière, cere însă mai multă prudență.

« Sunt destul de opus regimului de constrângere pe care unii medici (unii am spus) doresc să-l impună populației, pentru că țin cont doar de percepția lor asupra crizei. Înțelegem, criza a fost severă, dar trebuie să ținem cont de 2-3 lucruri”, spune medicul Yonathan Freund pe Twitter.

« În primul rând, nu știm când se va termina totul. Ne jucăm cu reguli din ce în ce mai stricte, impunem mască unor copii de 6 ani (eficiență care nu e garantată, de altfel), împiedicăm oamenii să ia cina cu prietenii. »

«Dar în viața reală, nu toată lumea este medic, nu toată lumea este bolnavă. Există o lume întreagă în viața reală. Și cât timp ar trebui să urmăm aceste propuneri? »

« Pentru că ne temem de consecințele unei epidemii nu putem sugera populației modul corect de a se comporta, fără a fi nevoie să suportam vreodată consecințele. Medicii (mă includ aici) nu suportă toate consecințele. »

« Închiderea barurilor și restaurantelor după ora 23:00 înseamnă condamnarea unei anumite părți a populației la șomaj și nesiguranță. Intensificarea restricțiilor condamnă la șomaj și precaritate. »

«A face masca obligatorie la școală și a opri cursurile și școlile înseamnă a condamna o anumită parte a populației la precaritate și abandon școlar. »

«Și dincolo de aspectul economic, noi, medicii, ne-am păstrat intact rolul în societate. Dar ceilalți? Artiști, propietari de restaurante, muncitori, lista este lungă. »

«Ce mă deranjează în legătură cu aceste apeluri repetate ale medicilor este că sunt scrise de medici. Care au o anumită percepție a crizei și nu pot înțelege totalitatea consecințelor măsurilor sugerate. Sau, în orice caz, nu ei vor plăti prețul.»

“Abordarea științifică în medicină a fost întotdeauna evaluarea raportului beneficiu / risc. Beneficiul anumitor măsuri restrictive este evident (măști în locuri închise, interzicerea adunărilor etc.). Dar pentru alții, este mai puțin evident. »

« Propunerile făcute cu bună intenție pot avea efecte dăunătoare care sunt extrem de dificil de anticipat și evaluat. Avem noroc că deciziile politice nu sunt lăsate la discreția medicilor. Fiecare cu meseria lui. »

« Amplitudinea celui de-al doilea val, cea reală, cea a precarității, șomajului, tulburărilor psiho-sociale și a inegalității sociale este necunoscută. Și mai presus de toate, ea însăși are un impact asupra sănătății. Unul dintre principalii factori determinanți ai sănătății este economia, starea societății. »

« Sunt mai presus de toate medic și sunt împotriva unui guvern al medicilor. »

« Să nu ne jucăm de-a cel care e cel mai restrictiv pentru a salva sănătatea cetățenilor. „Principiul de precauție” poate avea efectul opus. Pentru mine, precauția ar fi să nu faci o obligatie din ceea ce nu este benefic în mod clar. »

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook