„Lumea de după” Covid se lasă așteptată. „Nu va fi o lume nouă, va fi la fel, dar ceva mai rău”, crede scriitorul Michel Houellebecq

„Lumea de după” Covid se lasă așteptată. „Nu va fi o lume nouă, va fi la fel, dar ceva mai rău”, crede scriitorul Michel Houellebecq

de Alexandre Devecchio pentru Le Figaro

Încă o dată, scriitorul Michel Houellebecq a avut dreptate. „Nu ne vom trezi, după izolare, într-o lume nouă; va fi la fel, doar ceva mai rău ”, a prezis el. Însă prima izolare a lăsat speranța unui alt început, după haos. Încă puteam visa la o reuniune veselă cu libertatea. Și chiar ne imaginam că după criză vine un viitor mai bun. „Ziua de după, când vom câștiga, nu va fi o revenire la ziua precedentă”, a promis Emmanuel Macron în discursul său din 16 martie 2020. „Această criză va trezi spiritele, sperau ecologiștii. Lumea de apoi va fi radical diferită de cea de astăzi, de bună voie sau de nevoie”. Toate familiile politice sperau că criza sănătății va fi catalizatorul propriei viziuni. Verzii au visat la o lume mai verde și mai durabilă. Liberalii, la a pune capăt unui stat a cărui gestionare a crizei a arătat, potrivit lor, obezitate și ineficiență. Suveraniștii doreau să reconstruiască o tară independentă, stăpâna pe granițele sale.

Nouă luni mai târziu, „lumea de după” se lasă așteptată, iar starea de urgență tinde să devină banală. Toate iluziile lirice s-au risipit. Speranța a fost înlocuită de un anumit fatalism, chiar și de o angoasă plictisitoare și difuză. Cea a crizei economice, desigur, dar și cea existențială, a pierderii artei noastre de a trăi și a gustului pentru libertate. În timp ce unele dintre măsurile adoptate au satisfăcut nevoile de sănătate, răsturnările sociale pe care le-ar putea cristaliza sunt cu adevărat amețitoare.

„De câțiva ani, toate evoluțiile tehnologice (video on-demand, plată contactless, munca de acasă, achiziții pe internet, rețele sociale) au avut ca principală consecință (obiectiv principal?) reducerea contactului material și, mai presus de toate, a contactului uman”, a remarcat autorul Particulelor elementare, Houellebecq. Va fi « lumea de după » de o singurătate absolută, în fața ecranelor noastre, o „viață socială transpusă în pixeli” (Éric Sadin)?

Cuvintele lui Klaus Schwab și Thierry Malleret, respectiv fondatorul și directorul Forumului Economic Mondial din Davos, sună ca cea mai radicală futurologie. „Mulți dintre noi ne întrebăm când lucrurile vor reveni la normal. Pe scurt, răspunsul este: niciodată”, scriu ei în cartea de prospecție politică «Covid-19: marea resetare», publicată în vara anului 2020. Cu toate că ei prezintă « lumea de după »  ca „fiind mai puțin divizată, mai puțin poluantă, mai incluzivă și mai echitabilă”, majoritatea perspectivelor pe care le-au elaborat, inspirate de o viziune asupra lumii pe care deja au apărat-o înainte de pandemie au ajuns să alimenteze cele mai absurde teorii ale conspirației.

În acest climat incert, totul stârneste îngrijorarea: medicii, care promovează menținerea măsurilor (purtarea măștii și măsurile de distanțare) și după vaccinare, pentru a evita epidemiile de gripă și enterocolite. Ecologiștii, care doresc ca avioanele să rămână la sol. Perpetuarea muncii de acasă de către giganții digitali, care doresc să „ofere fiecărei persoane flexibilitate maximă”.

Într-o notă de cercetare intitulată „Republica dezintegrată”, preluată din barometrul încrederii publice a Centrului de Cercetări Politice în Științe Politice din Franta, sociologul Luc Rouban avertizează despre „anomia” care cuprinde Franța. Aproape jumătate dintre francezi nu simt că aparțin comunității naționale și nici unei alte comunități de limbă, religie, valori… Franța nu mai este un arhipelag, ci o țară de naufragiați, explică el. Nu există nicio îndoială că extinderea restricțiilor de sănătate ar trebui să accelereze acest proces de dezintegrare și atomizare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook