Lucrătorii din domeniul medical, retincenți la vaccinarea anti-Covid. „Teama de a juca rolul unui cobai”

Lucrătorii din domeniul medical, retincenți la vaccinarea anti-Covid. „Teama de a juca rolul unui cobai”

În fiecare an, ratele de vaccinare variază de la o extremă la alta pentru gripa sezonieră, în funcție de profesii. Rămâne de văzut dacă va fi similar pentru Covid-19. În campania de gripă din 2019, în Franța, rata de vaccinare a fost de aproximativ 70% în rândul medicilor, 40% în rândul asistenților medicali și 20% în rândul infirmierilor.

Aflați în prima linie în fața epidemiei, cei care lucrează în domeniul sănătății nu vor fi primii vaccinați (cu excepția personalului medical cu risc). Rândul lor va veni într-o a doua fază „de îndată ce va fi disponibil un număr mai mare de doze”, recomandă Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța. În ordinea priorităților, urmează „cei peste 75 de ani, apoi persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani, cu comorbidități, apoi a altor persoane cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani”.

În mod surprinzător, trebuie amintit că cei ce lucreaza în domeniul sănătății nu sunt atât de înclinați să se vaccineze pe cât s-ar crede. „Rata de vaccinare sezonieră împotriva gripei este un bun indicator”, explică Michaël Schwarzinger, doctor în sănătate publică la Spitalul Universitar din Bordeaux, care a condus un studiu  privind acceptarea unui vaccin împotriva Covid- 19. În general, cei din domeniul sănătății sunt vaccinați mai mult decât restul populației, dar diferențele sunt foarte importante între profesii. În campania de gripă din 2019, această rată a fost de aproximativ 70% în rândul medicilor, comparativ cu 40% în rândul asistenților medicali și 20% în rândul infirmierelor. Există diferențe similare în fiecare an și nu există dovezi că rata de acceptare a unui vaccin anti-Covid este aceeași pentru tot personalul medical”.

Teama de a juca rolul de cobai

Întrebați cu privire la motivele pentru care nu se vaccineaza împotriva gripei, profesioniștii nevaccinați prezintă cel mai adesea o „îndoială cu privire la eficacitatea vaccinului antigripal” și „o teamă de efecte secundare”. În ceea ce îi privește pe cei care au ales vaccinarea, aceștia au spus ca pun „protecția pacienților”, chiar înaintea „protecției lor personale”.

Mai multe elemente pot explica aceste diferențe între profesii. Medicii păstrează o legătură mai strânsă cu lumea cercetării, astfel încât sunt mai conștienți de raportul beneficiu / risc. Dimpotrivă, asistenții medicali sau infirmierii sunt profesii cu o supra-reprezentare a persoanelor îngrijorate de vaccinuri. „În contextul unui nou vaccin, trebuie să ținem cont și de teama de a juca rolul unui cobai”, analizează Michaël Schwarzinger.

Vaccinul antigripal a fost apreciat anul acesta

Anul acesta, campania de vaccinare împotriva gripei a fost deosebit de bine primită, inclusiv în spital, ceea ce pune întrebări oamenilor de știință. Va servi ca locomotivă pentru campania de vaccinare împotriva Covid-19 sau, dimpotrivă, va avea efectul opus?

„În ciuda ratelor de eficacitate foarte variabile de la an la an, siguranța vaccinului antigripal a fost stabilită de zeci de ani”, explică Michaël Schwarzinger. Așadar, este posibil ca o parte a creșterii ratei de vaccinare din acest an să fie cauzată de dorința de a se proteja împotriva gripei cu un vaccin pe care îl cunoaștem bine”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook