Lipsa măsurilor de prevenție: un al doilea val se extinde în sudul Statelor Unite

Lipsa măsurilor de prevenție: un al doilea val se extinde în sudul Statelor Unite

Multă vreme reticent în a impune măsuri în fața epidemiei Covid, statul Florida a luat brusc o decizie radicală: interdicția de a vinde alcool în baruri. Reține diferența subtilă: guvernatorul nu a închis barurile, le-a pus doar pe uscat, în speranța de a descuraja consumatorii.

Trei zile mai târziu, primarul din Jacksonville, un conservator, a impus purtarea măștilor în locuri publice închise. O schimbare radicală. Cu câteva săptămâni mai devreme, republicanii aleseseră să-și transfere convenția națională în acest oraș pentru că primarul, spre deosebire de cel din Charlotte, unde urma să aibă loc adunarea la sfârșitul lunii august, le promisese să nu impună distanțare fizică și alte restricții. Dar autoritățile din Florida nu au de ales. Numărul cazurilor din ultimele 14 zile a crescut de la 1.700 pe 15 iunie la 8.530 duminica trecută.

Florida nu este singurul exemplu. Mai multe state – în special din sudul țării – au anunțat o „pauză” în redeschiderea economiei lor. Texas, care a luat măsuri slabe de izolare, se confruntă cu o explozie a cazurilor Covid. De asemenea, barurile sunt acum închise, iar restaurantele trebuie să-și limiteze capacitatea la 50% în loc de 75%. Măsuri în opoziție totală cu ceea ce guvernatorul conservator hotărâse în urmă cu câteva săptămâni. În Arizona, guvernatorul a oprit redeschiderea barurilor, sălilor de fitness și cinematografelor timp de 30 de zile și a interzis evenimentele publice.

Curba urcă brusc

Numărul de infectări din Statele Unite a atins maximul la sfârșitul lunii aprilie – pe 24 aprilie, au fost 36.738 de cazuri – și a scăzut la jumătatea lunii mai. Dar săptămâna trecută, a existat o creștere îngrijorătoare în 32 de state, în special în sud și vest, care au depășit vârful de la jumătatea lunii aprilie. Duminică au fost 38.700 de cazuri noi, ceea ce a făcut ca numărul americanilor pozitivi să urce la peste 2,6 milioane. În ultimele 14 zile, numărul de cazuri s-a dublat în Texas, Florida și Arizona.

Acest lucru nu este surprinzător spun specialiștii: majoritatea statelor din sud sunt conduse de conservatori, care au ignorat sfaturile specialiștilor în sănătate și au ieșit din izolare foarte devreme, fără purtarea măștilor, distanțare fizică sau interzicerea adunărilor.

Florida este exemplul perfect. Guvernatorul Ron DeSantis, un mare susținător al lui Trump, a urmat dispozițiile președintelui până la ultima literă. La fel ca Donald Trump, el a minimalizat riscurile virusului, a acuzat mass-media că a exagerat faptele, a refuzat să impună purtarea măștilor și a redeschis rapid plajele, restaurantele, saloanele, susținând că dauna economică a fost mult mai gravă decât criza de sănătate, care, este adevărat, a fost inițial limitată în statul său. Atitudinea a fost laudata de către Donald Trump. Dar de atunci numărul cazurilor a explodat, cu peste 8.000 de persoane pozitive pe zi weekendul trecut.

Guvernatorul din Florida invocă creșterea numărului de teste și comportamentul tinerilor care nu respectă gesturile de prevenție pentru a explica cifrele mari de infectare. Într-adevăr, cei mai multi pozitivi sunt printre cei cu vârsta de 25-35 de ani. Ron DeSantis a recunoscut totuși că înmulțirea cazurilor de Covid a coincis cu iesirea din izolare. Dar încă nu intenționează să impună purtarea măștilor.

La fel și în Arizona. Guvernatorul Doug Ducey a oprit redeschiderea fără a interzice, de exemplu, anumite sporturi pentru tineri. „Vrem să lăsăm puțină flexibilitate”, a spus el. Responsabilitatea personală și comportamentul responsabil pot ajuta foarte mult.”.

„La început, pandemia a fost agravată prin neglijenta și indiferența lui Trump”, a declarat David Frum, cel care îi scria discursurile lui George Bush și care a devenit comentator politic. Trump a desființat celula de administrare a pandemiei, a înmulțit erorile, a susținut constant că este o gripă comună și că va dispărea foarte repede.”.

Mulți republicani l-au urmat. Au ridiculizat, de exemplu, purtarea măștii, numind-o „burqa Covid”, un simbol al lipsei virilității, a unei frici iraționale, a opresiunii statului… Potrivit unui sondaj Reuters-Ipsos din mai, doar o treime dintre republicani erau „foarte îngrijorați” de virus, față de 50% în rândul democraților.

Întreaga campanie anti-mască a pornit de la conservatori, care mizau pe economie – era la cote înalte înainte de criza sănătății – pentru a-și asigura victoria la Casa Albă și în Congres. Prin urmare, au forțat, sub presiunea constantă din partea președintelui, să reînceapă, sperând că situația va reveni în curând la normal. Georgia a încheiat izolarea pe 23 aprilie, urmată de Texas pe 1 mai și Florida pe 4 mai.

Dar nici măcar guvernanții republicani nu mai pot azi să ignore criza de sănătate și să continue politica struțului. Drept urmare, tot mai mulți oameni laudă meritele măștii. Kevin McCarthy, liderul republicanilor din cameră, a spus că toată lumea ar trebui să-și acopere fețele…

« Totul merge bine »

Casa Albă, pe de altă parte, continuă să pretinda că virusul a dispărut. Mike Pence a susținut săptămâna trecută pentru prima dată în aproape două luni, o conferinta de presă suprarealistă în care a spus ca „Totul este în regulă”. „Am făcut progrese cu adevărat remarcabile”, a declarat vicepreședintele, recunoscând totodată „creșterea” vertiginosă a cazurilor în Sud. „Ne aflăm într-o poziție mult mai bună”, a adăugat el, vorbind despre ultimele două luni, deoarece numărul deceselor este în scădere. Este adevărat că rata mortalității a încetinit. Dar acest lucru este pentru că decesele nu survin imediat sau pentru că pacienții sunt mai tineri si prezintă simptome mai puțin severe?

Donald Trump, întotdeauna foarte abil în a pune lucrurile în avantajul său, a replicat: „Decesele cauzate de coronavirus scad brusc. Rata de deces este una dintre cele mai scăzute din lume. Economia noastră galopează și nu ne vom închide.”.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook