Le Parisien: „Situația pare critică în România”

Le Parisien: „Situația pare critică în România”

Analiză a jurnaliștilor francezi de la Le Parisien, privind evoluția epidemiei în țările balcanice.

În inima Europei, o regiune pare să se confrunte cu un „al doilea val”. Mai multe țări din partea de sud-est a continentului s-au confruntat cu o creștere a numărului de cazuri zilnice și a numărului de decese.

Acest lucru s-a produs în special în Serbia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina. Începând cu luna martie, am analizat evoluția numărului de cazuri noi și decese în aceste șase țări. Pentru a netezi variațiile statistice zilnice, am calculat, pentru fiecare 24 de ore, media din ultimele șapte zile.

În Serbia „situația pare scăpată de sub control”

Fie pentru numărul de cazuri noi, fie pentru numărul de decese, observăm că maximul atins în aprilie a fost aproape întotdeauna depășit.

„Primul val” din aceste țări „a fost adesea destul de bine stăpânit”, spune Loïc Tregoures, lector la Universitatea Catolică din Lille și specialist pentru zona Balcanilor. Cu toate acestea, situația pare deosebit de îngrijorătoare în Serbia, al cărei guvern este suspectat că a subestimat în ultima perioadă numărul testele pozitive. Partidul de guvernământ este acuzat că a făcut totul pentru a minimiza gravitatea situației până la alegerile legislative din 21 iunie. La câteva zile după ce și-au sărbătorit victoria, fără a respecta cu adevărat măsurile de prevenție, trei înalți oficiali sârbi au fost testați pozitiv pentru Covid-19.

Chiar dacă Serbia testează mai mult de câteva săptămâni, numărul testelor crește mult mai lent decât cel al cazurilor noi. „Situația pare a fi scăpată de control, deoarece autoritățile sârbe au mințit și, în plus, au relaxat foarte repede măsurile. La începutul lunii iunie, meciurile de fotbal au fost din nou autorizate cu spectatori, în timp ce multe țări erau încă foarte precaute”, notează Loïc Tregoures. Semifinala Cupei Serbiei dintre Partizan Belgrad și Steaua Roșie Belgrad, pe 11 iunie, în fața a 16.000 de spectatori, ar fi servit ca accelerator al epidemiei.

Mii de oameni au manifestat joi seară la Belgrad și în diverse orașe pentru a protesta împotriva autorităților care au gestionat greșit criza coronavirusului, după două nopți de confruntări cu poliția. „Aceste violențe apar foarte des din cauza elementelor perturbatoare trimise de guvern pentru a discredita mișcarea și pentru a justifica utilizarea forței”, a declarat Loïc Tregoures.

Situația pare la fel de critică în România

Situația din domeniul sănătății pare la fel de critică în România. Din mai puțin de 400 de cazuri noi pozitive (media săptămânală) în perioada maximă din aprilie, s-a ajuns deja la aproape 450 de vineri. În ceea ce privește decesele, identificate în mod necesar cu o diferență de timp față de teste, sunt deja la același nivel cu cel atins acum aproape trei luni.

Pentru a face față, guvernul a luat o nouă serie de măsuri, inclusiv carantină pentru toate persoanele testate pozitiv. Dar Curtea Constituțională a emis o decizie de șoc pe 2 iulie, hotărând că aceste restricții la libertate erau neconstituționale. Peste 600 de pacienți din spital au solicitat să meargă acasă, cu riscul de a-i infecta pe alții.

În Macedonia de Nord, evenimentele festive de la sfârșitul Ramadanului au avut loc pe 23 mai iar guvernul intenționează să mențină organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 15 iulie. Izolări locale au fost totuși impuse de autorități.

Același lucru este valabil și în Kosovo, dar și Muntenegru, care s-a declarat drept prima țară care a scăpat de virus. Fără îndoială, prea repede: țara cu peste 600.000 de locuitori numără, în medie, peste 50 de cazuri noi zilnic, față de doar douăzeci la momentul vârfului din luna aprilie.

Grecia și Italia își închid granițele

În toate aceste țări, ca și în Franța, observatorii remarcă o relaxare a populației în ceea ce privește gesturile de prevenție. Dar este dificil să-i măsurăm cu exactitate impactul. În Serbia, « epidemiologul șef spune totul și opusul lui peste noapte ”, subliniază Loïc Tregoures.

În mod logic, această situație din inima Europei îngrijorează statele vecine. Începând cu Grecia, una dintre țările cele mai ferite de Covid-19 de pe continent. Autoritățile elene au decis, de asemenea, să închidă frontierele tuturor turiștilor sârbi până la 15 iulie, deși Comisia Europeană a plasat Serbia pe lista statelor pentru care recomandă redeschiderea frontierelor.

Joi, Italia a anunțat, de asemenea, închiderea granițelor sale către treisprezece țări, inclusiv Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook