Israelul se confruntă cu al patrulea val Covid. Spitalele se aglomerează din nou, medicii amenință că nu-i vor trata pe cei nevaccinați

Israelul se confruntă cu al patrulea val Covid. Spitalele se aglomerează din nou, medicii amenință că nu-i vor trata pe cei nevaccinați

Spitale centrale copleșite, care refuză noii pacienți cu Covid-19; altele care, pentru a evita supraaglomerarea, transferă pacienți grav bolnavi la Ierusalim, oraș mai puțin afectat pentru moment. În Israel a început cel de-al patrulea val, cu curbe îngrijorătoare. Luni, 16 august, au fost înregistrate 8.646 de cazuri noi, cu o rată de pozitivare de 6,2%. 559 de pacienți erau în stare gravă – cea mai mare cifră din ultimele șase luni – inclusiv 89 conectați la ventilatoare și, potrivit experților, vârful nu a fost încă atins. Optimiștii vorbesc despre un număr de 1.800 de pacienti grav bolnavi la începutul lunii septembrie. Pesimiștii spun că vor fi peste 2.000.

Campioni ai campaniei de vaccinare, pionieri și pentru cea de-a treia doză (în  doar două săptămâni, aproape un milion de oameni au primit un rapel), se pune totuși întrebarea: va reuși Israelul să evite un nou blocaj național? Pentru moment și în ciuda pesimismului predominant, premierul Naftali Bennett refuză să ia o astfel de opțiune în considerare. El promite că va face totul pentru a nu se ajunge acolo. „Decretarea izolării este cel mai ușor lucru pentru un guvern. Dar este o politică care are un preț teribil. Suma daunelor celor trei blocaje anterioare s-a ridicat la 200 de miliarde de shekeli. Dacă vom continua în acest fel, economia noastră va fi distrusă.”

Cele două arme ale lui Bennett

Chiar dacă recunoaște că „urmează zile grele”, Naftali Bennett pariază pe două arme: purtarea măștii și, mai presus de toate, vaccinarea în masă. Cu riscul de a se repeta, șeful guvernului nu pierde ocazia de a reaminti oamenilor: „Cine se vaccinează salvează o afacere. Cine se vaccinează salvează timpul petrecut de un copil încă un an în fața Zoom; oricine este vaccinat protejează sănătatea tuturor și viitorul nostru economic.”

«Nu vă așteptați la compasiune dacă ajungeți în spital și nu sunteți vaccinați»

Directorul general al Ministerului Sănătății, profesorul Nachman Ash, creade în cea de-a treia doză. „Efectul ar putea fi resimțit încă de săptămâna viitoare”. Dar Ash rămâne precaut: „Dacă nu se confirmă declinul, nu vom avea de ales și va trebui să luăm o decizie cu privire la izolarea totală.”

Între timp, o postare pe Facebook, publicată de o autoritate din domeniul medical, creează dezbateri aprinse. „Voi spune ceea ce corectitudinea politică ne interzice să spunem: redeschidem serviciile Corona, dar nu vă așteptați la compasiune din partea echipelor noastre dacă ajungeți la spital și nu sunteți vaccinați. Suntem la capătul puterilor… Se așteaptă de la noi o nouă mobilizare, cu schimburi de 48 de ore, toate în condiții foarte degradate. De ce? Pentru dreptul tău de a nu fi vaccinat! Același lucru este valabil și pentru purtarea unei măști: prea dificil pentru tine. Ei bine, și pentru noi situația este dificilă. Este greu să-ți pui în pericol propria viața și pe a celor apropiați în fiecare zi. E greu să lucrezi într-un cimitir al morților vii. Cel mai important, este greu de înțeles de ce este responsabilitatea noastră să avem grijă de cei care nu au grijă de ei înșiși. Semnat Dr. Sharon Einav, profesor de medicină la Shaare Tsedek (unul dintre marile spitalele din Ierusalim).

«Suntem supărați pe cei care, prin minciunile și știrile lor false, au provocat teama de vaccin a oamenilor care își riscă acum viața»

Sharon Einav nu este singură. Fie că este vorba asistenți medicali sau doctori, mulți dintre ei susțin același discurs: „Nu se pune problema de a nu trata pe toată lumea, dar este frustrant să vedem spitalele Covid pline din nou, din moment ce am considerat că am trecut peste asta. Deci da, suntem supărați, dar nu pe toți cei nevaccinați. Ci pe cei care, prin minciunile și știrile lor false, au provocat teama de vaccin a oamenilor care își riscă acum viața.”

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook