Israelienii avertizează: „Vaccinul funcționează, dar nu este suficient de bun”. Nu poate opri varianta Delta

Israelienii avertizează: „Vaccinul funcționează, dar nu este suficient de bun”. Nu poate opri varianta Delta

„Este un moment critic”, a spus ministrul israelian al Sănătății, Nitzan Horowitz, 56 de ani, în timp ce primea a treia doză a vaccinului anti-Covid, pe 13 august, ziua în care Israelul a început administrarea unei doze suplimentare celor cu va vârsta peste 50 de ani. „Suntem într-o cursă împotriva pandemiei”.

Mesajul său a fost destinat cetățenilor israelieni, dar este un avertisment pentru întreaga lume. Israelul se numără printre tările cu cele mai mari rate de vaccinare împotriva Covid-19 din lume – 78% dintre cei cu vârsta de 12 ani și peste fiind complet vaccinați, majoritatea cu vaccinul Pfizer. Însă țara înregistrează acum una dintre cele mai mari rate de infectare din lume, cu aproape 650 de cazuri zilnice la un milion de locuitori. Mai mult de jumătate sunt persoane complet vaccinate, demonstrând transmisibilitatea extraordinară a variantei Delta și provocând îngrijorarea că beneficiile vaccinării scad în timp.

„Este un semn de avertizare foarte clar pentru restul lumii”, spune Ran Balicer, șef al departamentului de inovație de la Clalit Health Services (CHS), cea mai mare organizație medicală (HMO) din Israel. „Dacă se poate întâmpla aici, probabil că se poate întâmpla peste tot.”

„Urmăresc [datele israeliene] foarte, foarte atent, deoarece sunt unele dintre cele mai bune date care apar în lume”, spune David O’Connor, expert în secvențiere virală la Universitatea din Wisconsin, Madison. „Israelul este modelul”, susține și Eric Topol, om de știință la Scripps Research. „Sunt vaccinuri ARNm [ARN mesager] pur. Este un laborator experimental funcțional, cu ajutorul căruia putem învăța.”

Autoritățile din Israel, conduse de CHS și Maccabi Healthcare Services (MHS), urmăresc datele demografice, comorbiditățile și o serie de valori ale coronavirusului asupra infectărilor, bolilor și deceselor. „Avem date bogate la nivel individual care ne permit să furnizăm dovezi din lumea reală aproape instant”, spune Balicer.

Acum, efectele imunității în scădere ar putea începe să se manifeste la israelienii vaccinați la începutul iernii; un studiu publicat luna trecută de medicul Tal Patalon a constatat că protecția împotriva infectărilor Covid-19 în lunile iunie și iulie a scăzut proporțional cu perioada de timp scursă de la vaccinare. Persoanele vaccinate în ianuarie au avut un risc de 2,26 ori mai mare decât cele vaccinate în aprilie.

Începând cu 15 august, 514 israelieni au fost spitalizați cu forme Covid-19 severe sau critice, o creștere de 31% în doar 4 zile. Dintre cei 514, 59% erau complet vaccinați. Dintre cei vaccinați, 87% aveau 60 de ani sau mai mult. „Majoritatea pacienților spitalizați sunt, de fapt, vaccinați”, spune Uri Shalit, bioinformatician la Institutul Tehnologic din Israel (Technion) și consultant guvernamental pe tema Covid-19. „Una dintre marile descoperiri din Israel: „Vaccinurile funcționează, dar nu sunt suficient de bune”, spune el.

Este puțin probabil ca dozele suplimentare să combată răspândirea Delta, fără ajutorul altor măsuri, spune Dvir Aran, cercetător al Technion. În Israel, creșterea actuală este atât de abruptă încât „chiar dacă două treimi dintre cei peste 60 de ani ar fi vaccinați, asta ne-ar oferi doar o încă o săptămână, poate două, până când spitalele noastre vor fi pline din nou”. El atenționează că este esențial să fie vaccinați cei care încă nu au primit prima sau a doua doză și să fie reintrodusă obligativitatea de a purta mască și de a respecta distanțarea fizică.

Mesajul lui Aran pentru Statele Unite și alte națiuni privind dozele suplimentare este puternic: „Să nu credeți că reprezintă soluția”.

Sursa: Science Mag

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook