India înregistrează un declin spectaculos și inexplicabil al epidemiei. Ipoteza imunizării colective nu este general acceptată

India înregistrează un declin spectaculos și inexplicabil al epidemiei. Ipoteza imunizării colective nu este general acceptată

Cu 1,3 miliarde de locuitori, India este a doua cea mai afectată țară din lume, cu peste 10,7 milioane de cazuri Covid-19 înregistrate. Însă numărul zilnic de noi infectări și decese continuă să scadă în ultimele luni.

Ce dezvăluie cifrele oficiale?

India a raportat primul caz de Covid-19 pe 30 ianuarie 2020 și primul deces la mijlocul lunii martie. Numărul de noi cazuri zilnice a ajuns la 97.000 la jumătatea lunii septembrie, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății. Țara a înregistrat, în medie, aproximativ 1.000 de decese pe zi în septembrie, înainte ca numărul să înceapă să scadă. Marți, au fost înregistrate doar 8.635 de cazuri noi și 94 de decese, cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni.

Cu 10,7 milioane de infectări și 155.000 de decese raportate în total, India se încadrează între țările cu cele mai mici rate ale mortalității dintre cele 20 de națiuni puternic afectate. Prin comparație, Statele Unite, cu cele mai mari cifre privind cazurile și decesele, înregistrează mai mult de 26 de milioane de contaminări și aproape 450.000 de decese. Potrivit Universității americane Johns Hopkins, India are doar 11,43 decese la 100.000 de locuitori, iar Statele Unite 136,55.

Datele reflectă realitatea?

Potrivit experților, numărul persoanelor care au contractat boala în India este probabil mult mai mare decât arată datele oficiale. Un studiu național efectuat între decembrie și ianuarie în zonele urbane și rurale ale țării a relevat că aproximativ 21,5% din populație, sau aproximativ 280 de milioane de oameni, au anticorpi.

Un alt studiu, realizat în New Delhi – unul dintre orașele cele mai afectate din India – arată că mai mult de jumătate din cei 28.000 de participanți au produs anticorpi.

Ce măsuri au fost luate?

Specialiștii se temeau că SARS-Cov-2 va devasta orașele indiene, dens populate și prost pregătite din punct de vedere al sistemului medical. Guvernul a adoptat din timp măsuri menite să blocheze răspândirea virusului, suspendând zborurile internaționale și decretând în martie unul dintre cele mai stricte blocaje din lume.

Masca a fost obligatorie în multe regiuni, iar campaniile de informare cu privire la măsurile preventive au fost intens promovate. Restricțiile au fost relaxate treptat începând din iunie, pentru a reînvia o economie deja aflată în dificultate. Medicii din zonele Gujarat, Uttar Pradesh și Andhra Pradesh, Delhi și Bombay – cu o populație totală de peste 330 de milioane – au declarat pentru AFP că au observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri în spitale.

La Delhi, guvernul spune că 90% dintre paturile dedicate pacienților Covid-19 sunt neocupate. „În prezent tratăm doar 40-50 de pacienți”, a declarat Deven Juneja, medic al unui spital important din Delhi, comparând situația cu cea din iunie.

Ipoteza imunității colective?

Experții au spus că este imposibil să de explicat declinul puternic al răspândirii virusului în India fără studii concludente aprofundate. Dar primele indicii sugerează dobândirea imunității de grup, ceea ce înseamnă că o proporție semnificativă a populației a fost deja infectată.

„Am înțeles că există mulți oameni în India care au fost expuși la virus. Poate fi motivul pentru care cifrele scad”, declară virusologul Shahid Jameel pentru AFP. Directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Poonam Khetrapal Singh, rămâne precaut: „India este o țară mare și puternic populată, este dificil să atribui scăderea cazurilor imunității colective”. De la mijlocul lunii ianuarie, India a început campania de vaccinare, cu obiectivul ambițios de a imuniza 300 de milioane de oameni până în iulie.

O posibilă revenire?

Experții spun că este prea devreme pentru a sărbători situația din India. „Nu trebuie să lăsăm garda jos”, avertizează Poonam Khetrapal Singh. „Cu cât lăsăm virusul să se răspândească peste tot, cu atât este mai mare riscul apariției de noi tulpini. Este un risc real, la scară globală”.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook