Încrederea în vaccinul Covid-19, în scădere. 60% dintre francezi refuză vaccinarea

Încrederea în vaccinul Covid-19, în scădere. 60% dintre francezi refuză vaccinarea

În timp ce mai multe laboratoare au anunțat rezultate încurajatoare în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, proporția francezilor care spun că vor să fie vaccinați dacă un produs este introdus pe piață este în scădere. Potrivit unui sondaj pentru BFMTV difuzat miercuri, doar 4 din 10 francezi se gândesc în prezent să fie vaccinați împotriva Covid-19, o scădere de cinci procente față de 29 octombrie.

46% (+6) au răspuns că nu vor sa fie vaccinați împotriva Covid-19 dacă unul dintre vaccinuri va fi autorizat, iar 14% (-1) „încă nu știu”.

O diferență semnificativă între bărbați și femei

La întrebarea “Dacă în lunile următoare ar fi disponibil un vaccin anti-Covid 19 aprobat de autoritățile științifice, v-ați vaccina?”, diferența dintre răspunsurile bărbaților și femeilor este mare: 50% dintre bărbații chestionați se declară gata să fie vaccinați dacă există un produs eficient împotriva Covid-19, dar doar 32% dintre femei răspund afirmativ. 38% dintre bărbați și 54% dintre femei ar refuza vaccinul.

În ceea ce privește vârsta, sondajul menționează că cei cu vârste între 25 și 49 de ani sunt cei mai reticenți (32% da, 53% nu).

Primul motiv menționat de cei care refuză vaccinarea este lipsa de informații despre vaccinu (66%), dar și teama de efecte secundare nedorite (54%). 21% evidențiază neîncrederea în vaccinuri în general și 11% spun că nu se tem de Covid-19.

Două treimi dintre francezi au încredere în vaccinuri, în general, cu excepția celui anti-Covid

Același sondaj subliniază faptul că, exceptând vaccinul anti-Covid, 64% dintre francezi au încredere în vaccinuri, în general, comparativ cu 36% care spun că „nu sunt de încredere”.

Prin urmare, situația actuală pare să aibă mult de-a face cu perspectiva vaccinării Covid. Întrebați despre o eventuală vaccinare obligatorie, dacă un vaccin împotriva SARS-Cov-2 ar fi introdus pe piață, 60% dintre francezi consideră că aceasta nu este o idee bună. Doar 21% dintre cei chestionați sunt în favoarea ei.

Sondajul a fost realizat online, pe un eșantion de 1.003 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, între 17 și 18 noiembrie.

Românii sunt mai încrezători

În România, dorința de vaccinare este ceva mai mare. Aproximativ șase din zece români spun că s-ar vaccina, potrivit unui studiu realizat între martie și septembrie. Însă, după modelul francez, care a indicat că tendința de vaccinare este în scădere, există posibilitatea ca și românii să fi devenit mai reticenți în ultima perioadă.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook