Imuni la Covid-19, fără să fi fost infectați vreodată. Unii oameni au anticorpi anti-SARS-Cov-2, chiar dacă nu au fost niciodată în contact cu acesta

Imuni la Covid-19, fără să fi fost infectați vreodată. Unii oameni au anticorpi anti-SARS-Cov-2, chiar dacă nu au fost niciodată în contact cu acesta

Un nou studiu britanic este parțial liniștitor, în special pentru cei mai tineri și părinții lor. Cercetarea, efectuată de University College London (UCL) în colaborare cu Institutul Francis Crick, sugerează că unii oameni ar putea avea o „imunitate preexistentă” față de SARS-Cov-2, fără să fi fost vreodată infectați.

Studiul arată că anticorpii împotriva SARS-Cov-2 au fost prezenți în cazul unor subiecți studiați înainte de debutul pandemiei.

Cei tineri sunt mai bine protejați

Studiul a fost realizat pe 302 persoane. Oamenii de știință au comparat probe de sânge ale unor pacienții afectați de coronavirus, cu cele de la persoane neinfectate. 16 adulți (5,3%) aveau anticorpi de tip IgG de împotriva Covid-19.

Atenție însă, această imunitate se găsește în principal la cei mai tineri. În grupa de vârstă de la 1 la 16 ani a pacienților neinfectați cu SARS-CoV-2, rata imunității preexistente a urcat la 43,8%. Cu alte cuvinte, 21 din 48 de participanți din această grupă de vârstă au avut niveluri detectabile de anticorpi IgG.

Imunitate încrucișată?

Rezultatele arată că cei mici sunt mult mai predispuși la a dezvolta anticorpi cu reacție încrucișată decât adulții. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce, dar s-ar putea datora faptului că sunt expuși mai des altor coronavirusuri ”, a declarat autorul studiului, Kevin Ng.

După cum subliniază autorii, s-ar putea ca anticorpii să fi fost creați în timpul „infectărilor sezoniere anterioare altor coronavirusuri” (răceli sau altele) și apoi să fi reacționat „într-un mod încrucișat cu subunitatea S2 a complexului proteic SARS-CoV-2”.

Imunitate eficientă?

După cum subliniază SanteLog, anticorpii IgG vizează subunitatea S2 a SARS-CoV-2 care este „responsabilă de intrarea virusului în celule”. Se spune că structura sa este similară cu o altă proteină S prezentă în alte coronavirusuri. Acest lucru ar putea explica prezența sa la pacienții tineri, niciodată afectați de coronavirus. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că acești anticorpi vor fi cu adevărat eficienți în protecția împotriva virusului.

„Nu există încă dovezi că acești anticorpi previn sau ameliorează infectarea cu SARS-CoV-2”, avertizează Ng. Ceilalți autori sunt de acord, de asemenea, că vor fi necesare mai multe studii pe această temă pentru a face lumină asupra acestei posibile imunități.

Sursa: RTL

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook