Guvernele folosesc sisteme de supraveghere a populației pentru a depista bolnavii. Ce se va întâmpla după epidemie

Guvernele folosesc sisteme de supraveghere a populației pentru a depista bolnavii. Ce se va întâmpla după epidemie

Majoritatea statelor lumii și-au îmbunătățit sistemele de supraveghere a populației în contextul coronavirusului. Unele au renunțat la regulile de confidențialitate pentru a putea identifica persoanele infectate. În unele tări, sistemele de recunoaștere facială pot repera un individ la 30 de secunde după ce a ieșit din casă.

Întrebarea care ne răsare în minte este: ce se va întâmpla după epidemie? Virusul va dispărea în cele din urmă, dar noi vom fi în continuare urmăriți?

În Europa, marii operatori de telefonie mobilă oferă autorităților datele personale ale clienților, pentru a-i monitoriza și găsi pe cei care nu respectă normele de distanțare socială.

În Israel, Agenția de Securitate Shin Bet și-a reorientat programul de supraveghere spre refacere traseelor celor infectați – sunt folosite datele telefoanelor mobile și cardurilor de credit, iar autoritățile îi alertează și carantinează pe cei care s-au aflat în apropierea persoanelor bolnave.

În Rusia, capitala este împânzită cu un sistem de 170.000 de camere cu recunoaștere facială. Săptămâna trecută, 200 de oameni au fost astfel prinși și amendați pentru că au încălcat măsurile de carantină. Șeful poliției din Moscova spune că în prezent se lucrează la instalarea a 9.000 de camera suplimentare.

Premierul rus, Mikhail Mishustin, a cerut Ministerului de Comunicații să dezvolte un sistem capabil să localizeze prin telefonul mobil o anume persoană pe care vor s-o caute.

În Coreea de Sud, guvernul a folosit date de pe carduri de credit, telefoane mobile și camere de supraveghere pentru a găsi informații detaliate despre persoanele infectate. Site-ul guvernului spune că nu i-a identificat nominal. A rezultat o hartă unde locuitorii pot vedea daca s-au intersectat cu un bolnav de coronavirus.

Majoritatea statelor urmăresc să-și măreasca rețeaua de supraveghere pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 crește. Pentru a eficientiza procesul, unele tări vor renunța la regulile de protecție a datelor personale. Altele au facut-o deja și pretind că ele sunt șterse automat după 60 de zile (vezi cazul Rusiei).

Cei care militează pentru dreptul la viața privată sunt alarmați de aceste măsuri și spun că guvernele se vor folosi de această conjunctură pentru a ne urmări mai ușor în viitor.

“Cel mai înfricoșător lucru este că epidemia se va termina într-o zi, dar aceste măsuri sunt sigur că vor rămâne”, a spus avocatul rus Sarkis Darbinyan, pentru CNN.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook