Geniile invizibile ale filmelor. Cine sunt nominalizații la Oscar pentru „Cel mai bun sunet”?

Geniile invizibile ale filmelor. Cine sunt nominalizații la Oscar pentru „Cel mai bun sunet”?
  • Sunetul este de obicei una dintre categoriile cel mai puțin discutate la Premiile Academiei.
  • Johnnie Burn a câștigat deja un BAFTA pentru lucrarea sa „The Zone Of Interest”.
  • Inginerul de sunet Chris Burdon a câștigat Oscarul anul trecut pentru „Top Gun: Maverick” și a fost nominalizat înainte de asta pentru „Banshees Of Inisherin”.

Actori nominalizați la Oscar precum Cillian Murphy și Carey Mulligan ar putea fi vedetele care captează titlurile pe care le veți auzi pretutindeni înaintea ceremoniei de duminică, scrie Sky News.

Mai puțin cunoscute sunt numele geniilor care au făcut publicul să asculte. A fost un an remarcabil pentru sunetul din filme, de la a recrea zgomotul unei bombe atomice care exploda pentru „Oppenheimer”, până la agitarea subtilă, dar amenințătoare, a crematoriului lagărului de concentrare din „The Zone of Interest”.

Sunetul este de obicei una dintre categoriile cel mai puțin discutate la Premiile Academiei, dar anul acesta sunt multe despre care să vorbim.

Pe hârtie, nominalizații nu ar putea fi mai diferiți. Există echipa care a trebuit să stabilească cât de zgomotoase ar trebui să fie cascadoriile lui Tom Cruise din „Mission Impossible”, cei însărcinați să stabilească tempo-ul potrivit pentru schimbările de dispoziție ale lui Bradley Cooper din „Maestro”, și nu putem uita pe cei care au evocat cumva cum ar putea suna un viitor război cu roboții în „The Creator”.

Dar designerul de sunet Johnnie Burn este cel pe care trebuie să-l urmărești, care a câștigat deja un BAFTA pentru lucrarea sa „The Zone Of Interest”.

„Această reacție pentru mine este surprinzătoare”, a spus Burn pentru Sky News pe covorul roșu înainte de victorie. „Suntem o echipă mică de oameni care au lucrat împreună timp de un an și jumătate și nu prea eram conștient că sunetul are o sarcină atât de enormă”.

Conceptul de a folosi sunetul pentru a arăta banalitatea răului care se desfășoară prin ceea ce auzim a fost ideea regizorului Jonathan Glazer. Îi provoacă pe spectatori să asculte cu adevărat scenele de fericire domestică, însoțite de sunetul stins al împușcăturilor de execuție din depărtare.

După cum a explicat Burn: „Au fost o mulțime de cercetări, a fost citirea mărturiilor martorilor și înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat cu Auschwitz în 1943.”

„Înțelegerea despre cum au sunat motocicletele și pistoalele… Citirea evenimentelor de tortură și crimă despre care mi-am imaginat că le-ar fi atribuit un sunet, apoi mergând și reinterpretand asta cât mai bine posibil, folosind uneori actori, dar mai mult încercând să găsim sunet în lumea reală care este similar și să-l reutilizăm, pentru că este mai credibil decât să se prefacă un actor.”

Nu numai că echipa sa a trebuit să cerceteze cu meticulozitate detaliile despre cum ar fi sunat lagărul de concentrare, dar a trebuit să se confrunte și cu o distribuție ale cărei spectacole erau înregistrate pe camere ascunse.

În imposibilitatea de a folosi amplificatoare, au fost nevoiți să conecteze casa care se află în centrul filmului cu un cablu de microfon de trei sferturi de milă pentru a capta dialogul lor.

Deși există o putere liniștitoare a modului și momentului în care este folosit sunetul în „The Zone of Interest”, din punct de vedere cinematografic, la celălalt capăt al spectrului, „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”, este plin de acțiune și zgomot.

Inginerul de sunet Chris Burdon, care a câștigat Oscarul anul trecut pentru „Top Gun: Maverick” și a fost nominalizat înainte de asta pentru „Banshees Of Inisherin”, a avut o responsabilitate enormă.

„La o urmărire cu mașina în Roma, ai 450 de elemente într-o serie de minute, apoi ai muzică cu toate straturile”, a spus el. „Este un fel de proces de stratificare… chiar și o scenă simplă ar avea 20 de straturi de efecte sonore, fie că este vorba despre păsări, pași, o ușă… De multe ori vorbești cu membrii familiei sau prietenii și ei sunt surprinși că ceea ce aud ei nu este doar înregistrat la locație.”

Când cinematograful a trecut de la filmele mute la filme cu sunet, producția de film a fost transformată Pasionații de cinema și-au dezvoltat rapid un apetit nesățios pentru muzicale și filme cu gangsteri.

Întreaga experiență a fost o senzație cu totul nouă – de la auzirea mitralierelor mafioților răsunând peste scaunele cinematografului. până la scârțâitul anvelopelor într-o urmărire cu mașina.

În zilele noastre, adăugarea de sunet este ceva ce majoritatea dintre noi considerăm de la sine înțeles, dar rămâne o artă invizibilă. Și, în timp ce un regizor poate schimba cu ușurință un actor nepriceput, ei nu pot înșela publicul cu un sunet nepotrivit.

Potrivit regizorului „The Creator”, Gareth Edwards, experții în domeniu „își merită greutatea în aur”. „Tom [Ozanich] și Dean [Zupancic] care au făcut mixul nostru de sunet pentru „The Creator” sunt, de asemenea, nominalizați pentru „Maestro”, nu este o întâmplare… Acești oameni sunt genii ai industriei.”

Este poate mai evident că un film despre compozitorul Leonard Bernstein trebuia să fie remarcat drept perfect în ceea ce privește sunetul, dar cum și-a propus același duo să descopere cum ar suna un război între oameni și roboți cu inteligență artificială?

Edwards a spus: „Lucru complicat în a face design de sunet pentru un film SF… este că, dacă mergi prea departe, nici măcar nu știi ce asculți.” „Trebuie să încerci să găsești sunete care sunt la un pas de ceea ce știm că sunt acele sunete acum.”

În mod instinctiv, deși s-ar putea să vedem filmul ca un mediu vizual, gama extraordinar de diversă de filme nominalizate din acest an pentru sunetul lor demonstrează influența pe care o poate avea asupra unui public, adesea fără ca noi să ne dăm seama.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook